Social

Știi unde merită să te poarte pașii, călătorule?! Bobohalma, paradisul din România desemnat „satul cultural 2018”

15 localități s-au întrecut în finala competiției „Satele culturale ale României 2018”. În urma jurizării, s-a stabilit că „satul cultural al anului 2018” este Bobohalma, din județul Mureș, în apropiere de Târnăveni.

Bobohalma, o așezare veche de 650 de ani
Satul este așezat în partea de sud-vest a județului Mureș și este atestat documentar din 1368. Denumirea satului are o explicație interesantă. Este o combinație între „babă” (n.r. femeie bătrână) și cuvântul maghiar „halma” (n.r. deal). În română ar fi „dealul babei”.

Ca și odinioară, populația localității este mixtă, formată din români în majoritate, câteva familii de maghiari și evrei. În anul 1884, meșterul Webern, din Mediaș, a construit, alături de biserica de lemn, o biserică nouă de cărămidă, biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”, dată în folosință în 1894.

Bobohalma, ținut de legendă
Există și mai multe legende legate de Bobohalma. Se spune că în vremea dacilor, pe când erau atacați de romani, o parte a locuitorilor din Munții Apuseni s-ar fi retras pe aceste meleaguri. De asemenea, primele case ale satului ar fi apărut în jurul unui izvor. Pe un deal din apropierea izvorului trăia cea mai bătrână femeie dintre cei veniți aici, iar locului i se spunea „dealul babei”.

La Bobohalma, țăranii duc o existență pitorească: încă fac pâine la cuptor, au cămări tradiționale, cu obiecte ceramice tradiționale, mobilier, lăzi de zestre și cusături rămase de pe vremea străbunicilor. La sărbători, oamenii satului se îmbracă în port popular, iar copiii duc mai departe tradițiile satului.

În acest colț de rai, se află și o biserică de lemn construită la jumătatea anilor 1800 de către ortodocși. Pe la 1860, ortodocșii au hotărât să doneze biserica din lemn creștinilor greco-catolici din sat, pentru că ei și-ar fi început construcția unui lăcaș din piatră.