Actualitate

Semnal de alarmă: Medicamentele banale cu care se droghează adolescenţii

Un sfert dintre români folosesc medicamente prescrise corect pe reţete, dar care ajung să fie folosite în alt scop. Iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, care folosesc medicamentele şi pentru a se droga, avertizează medicii.

„Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găseşte în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Atenţie familii, ţineţi-vă medicamentele sub supraveghere, atenţie la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea uşor şi care conţin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei ştiu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste reţete“, atrage atenţia Doina Cozman, preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS).

Şi mai grav este că unii dintre consumatori au învăţat de pe internet cum să extragă substanţele periculoase din medicamente banale.

„Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie (dependenţă n.r.), ştiu aceste preparate care se vând de multe ori cu o reţetă simplă şi ştiu în plus să extragă codeina, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, a mai spus specialistul.

Cele mai căutate medicamente-droguri
Farmaciştii ştiu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat.

„Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer şi calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol şi Doreta, care conţine Tramadol şi paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără reţetă este Extraveralul, care conţine Fenobarbital. Vin şi spun că au insomnii, că sunt neliniştiţi, iar în unii farmacişti le dau medicamentele fără reţetă. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe reţetă. Mai sunt medicamente care conţin Codeină în doză mică şi se eliberează fără reţetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin“, a explicat, pentru „Adevărul“, diriginta unei farmacii.

Citeste continuarea!