Inedit

Părinţi pe post de călăi. „Sunt inconştienţi. Nu-şi dau seama la ce risc îşi expun copiii”

În timp ce în alte ţări, dacă un copil este transportat cu maşina, fără scaun special de siguranţă, acesta este luat pe loc de la părinţi şi încredinţat Serviciului de Protecţie a Copilului, la noi în ţară, copiii pot circula liniştiţi şi pe scaunul din dreapta – faţă, în braţele părintelui.

Potrivit statisticilor, un procent de 95% dintre părinţi fac cel puţin o greşeală semnificativă atunci când instalează scaunul copilului în maşină sau atunci când îl pregătesc pe acesta pentru călătorie. O mare parte dintre părinţi, majoritatea mame, potrivit statisticilor recente, cu vârste cuprinse între 25 şi 34 ani, îl poziţionează incorect pe nou-născut în scaunul auto, fără a-i ataşa centura, ceea ce creşte considerabil şansele ca bebeluşul să sufere răni, chiar şi în absenţa unui accident.

Deşi legislaţia este bine pusă la punct, ca întotdeauna, există portiţe care le permit părinţilor să fie neglijenţi.

Pentru a putea fi evitate tragediile, această situaţie ar trebui să fie gestionată mai bine de către autorităţi. Foarte mulţi părinţi nu îşi transportă copiii cu scaune de maşină speciale, însă foarte puţini sunt descoperiţi de ofiţerii de poliţie rutieră şi sancţionaţi.

În caz de accident, copilul este primul care zboară prin parbriz, care decedează. În străinătate există această teamă că organele de poliţie îţi iau copilul, dacă nu este asigurat, şi îl predau Protecţiei Copilului, pe când, la noi, se pare că sancţiunile sunt prea uşoare că să fie luate în seamă.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă, pentru ca părinţii să realizeze la ce pericol îşi expun copiii. Să nu îi pui copilului centura, în timp ce maşina se deplasează, este inconştienţă! În cazul în care aceşti părinţi sunt descoperiţi de agenţii rutieri, ei sunt sancţionaţi contravenţional, conform Codului Rutier. Însă cazurile descoperite sunt puţine, din cauză că sunt tot mai puţini ofiţeri de poliţie rutieră. Părinţii dau dovadă de neglijenţă în protejarea copilului. Dacă legea s-ar modifica, poate lucrurile s-ar îmbunătăţi. Ar trebui să fie obligaţi să îşi plătească amenda în 15 zile, iar dacă nu, sancţionaţi şi mai grav. Aşa, plătesc amenda peste cinci ani, când îşi aduc aminte. Degeaba se fac prevenţii şi campanii pe această temă, de fapt, este o problemă de civilizaţie”, a declarat, pentru Cuget Liber, comisarul Codrin Popoiu, din cadrul IPJ Constanţa.

Legea este de partea părinţilor grijulii
Autorităţile îi ameninţă cu amenzi usturătoare pe cei ce nu respectă siguranţa copilului pe bancheta din spate. Conform Codului Rutier, articolul 36, alineatele 12 şi 13, se pedepsesc conducătorii de autovehicule care, în timpul mersului, nu transportă minorii în regim de siguranţă, în scaune pentru copii omologate, prevăzute cu centuri de siguranţă. Nerespectarea acestor dispozitive legale atrage după sine amenzi în valoare de 580 sau 725 lei.

„Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă, adaptate greutăţii şi dimensiunii lor, iar cei cu vârsta sub trei ani se transportă numai cu dispozitive de reţinere omologate. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţiunuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice”, mai spune comisarul IPJ.

Mulţi români ocolesc Legea cumpărând simple înălţătoare pentru copiii mici, în timp ce, în străinătate, dacă un poliţist observă că un copil este transportat fără scaun special pentru maşină, acesta îl poate încredinţa Protecţiei Sociale.

„Am identificat un segment de populaţie care, de dragul de a scăpa de amenzi, achiziţionează înălţătoare, nu scaune auto, dotate cu centură şi spătar, care urmează curbura capului. În aceste înălţătoare, de cele mai multe ori, copiii sunt lasaţi să stea fără să fie prinşi cu centura maşinii, iar în cazul unui accident, capul este prima parte a corpului care este pusă în pericol. Prin comparaţie, scaunele auto au apărători laterale, care protejează corpul şi mai ales spatele şi capul, în cazul unui impact”, spune Iulian Ghişoiu, specialist în promovarea siguranţei copilului.

Aşadar, înainte de a vă urca la volan, asiguraţi-vă că cel mic este transportat în siguranţă, deoarece, în caz de accident, vă puteţi transforma în călăul propriului copil. Puteţi trăi cu acest gând?!