Inedit

De la fetiţa păstor din Maroc, la Ministrul Educaţiei din Franţa! O poveste impresionanta

La 37 de ani, Najat Belkacem a devenit Ministrul Educaţiei din Franţa, prima femeie și cea mai tânără persoană care a deţinut vreodată această funcţie în sistemul politic francez.

În spatele acestei femei puternice, a elitei politice franceze, se ascunde, în sine, o istorie de viaţă pătrunzătoare!

Destinul lui Najat Belkacem este un exemplu ce întăreşte convingerea că atunci când îţi doreşti un lucru cu adevărat şi crezi, investeşti în comportamentul tău corect, nu există cale de a fi înfrânt.

Copilăria lui Najat Belkacem a fost împovărată de griji, sărăcie şi traume psihologice. Născută pe 4 octombrie 1977, într-o mică comună africană din regiunea Rif, Maroco, Najat este cel de al doilea copil, din cei şapte fraţi ai familiei.

De la o vârstă foarte mică, Najat şi sora sa mai mare, Fatiha, au rămas în grija bunicilor şi a mamei sale, tatăl lor fiind nevoit să emigreze în Franţa, ca muncitor în construcţie, pentru a-şi putea întreţine familia.

La gospodăria în care locuiau, cu un confort minim de existenţă, lipsită de curent electric, fetiţa trebuia să îşi ajute zilnic bunicul să îngrijească de caprele de la fermă.

Najat Belkacem a vorbit foarte puţin despre copilăria ei.

,,Din copilăria mea, reţin doar amintirile frumoase, nu mă aflu într-o stare de revanşă socială’’, a spus Najat Belkacem într-un interviu oferit pentru revista Pont.

Împreună cu mama și sora sa mai mare, în 1982, pe când împlinea vârsta de 5 ani, Najat se muta cu traiul în Franţa, alături de tatăl ei, ca parte a procedurii de reîntregire a familiei, pe uliţa cu ,,blocuri triste’’ din orăşelul Abbeville. Najat a mers la şcoala din Amiens, înainte să frecventeze cursurile la colegiul César-Franck.

După o perioadă de şedere în Franţa, părinţii lui Najat se despart, din cauza unei presupuse violenţe din partea tatălui. Separarea părinților a rămas un episod dureros, „tabu”, în viaţa lui Najat.

Copila sârguincioasă, timidă şi plină de curiozitate, ce adora cărţile, îşi făcea din bibiliotecă o a doua casă. Eleva „brillantissime”, aşa cum era adesea numită, era conştientă de rolul învăţăturii în existenţa sa.

Najat Belkacem obţine dilploma de BAC în domeniul social şi economic în anul 1995, iar la 18 ani dobândeşte cetăţenia franceză. După ce obţine o diplomă în drept la Universitatea din Picardie, aceasta continuă să îşi facă studiile la Institutul de Studii Politice din Paris, după care este admisă la cursurile Sciences Po. Acolo, unde în holurile bibliotecii, îl cunoaşte pe colegul său Boris Vallaud, care în anul 2005 avea să-i devină soţ.

Pagina anterioara1 din 2