Inedit

Cele 10 ciudatenii ale antichitatii. Descoperiri arheologice care nu pot fi explicate nici daca privim lucrurile din punct de vedere biblic, nici din cel stiintific

Cercetatorii enigmelor stravechi au intocmit un “top” al celor mai stranii obiecte preistorice

Biblia spune ca Dumnezeu i-a creat pe Adam si Eva cu citeva mii de ani in urma. Stiinta spune ca astea sint povesti si ca omul a aparut pe Pamint acum citeva milioane de ani. Civilizatia umana nu are insa mai mult de citeva zeci de mii de ani. Exista totusi o multime de descoperiri arheologice care nu pot fi explicate nici daca privim lucrurile din punct de vedere biblic, nici din cel stiintific.

Obiecte metalice mai vechi decit omul pe Pamint, mecanisme avansate pe care noi le cunoastem de-abia de putina vreme si alte asemenea descoperiri inexplicabile pun sub semnul intrebarii tot ceea ce credeam ca stiam despre istoria noastra. Savantii nu sint in masura sa ofere un raspuns categoric, insa teoriiile nu lipsesc. Poate ca omul inteligent a aparut pe Pamint cu mult mai devreme decit se crede, poate inaintea noastra au existat alte civilizatii inteligente, a caror urma s-a pierdut, sau, cine stie, poate metodele noastre de a data vechimea unor artefacte sint gresite si atunci toata perspectiva noastra asupra istoriei este eronata.

1. Sfere metalice vechi de miliarde de ani
In ultimele citeva decenii, minerii din Africa de Sud au scos la lumina citeva sute de sfere metalice de origine necunoscuta. Ele au circa 3 cm diametru, iar unele au incrustate trei linii paralele, asemanatoare unor santuri, de jur-imprejurul bilei. Sferele par a fi facute de mina omului, desi tehnicienii laboratoarelor occidentale care le-au analizat nu pot explica in ce fel au fost realizate liniile care le inconjoara.

Metalul din care sint facute bilele este atit de dur incit nu poate fi zgiriat nici cu un instrument din otel. Pina in prezent au fost descoperite doua tipuri de sfere. Unele sint facute dintr-un metal cu tenta albastruie, cu reflexe alburii. Celelalte sint scobite pe dinauntru si umplute cu o substanta alba poroasa. Partea cea mai interesanta este aceea ca stratul de roca din care au fost extrase aceste obiecte dateaza din precambrian, vechimea lor fiind astfel estimata la circa 2.8 miliarde de ani. Cine le-a facut si in ce scop sau cine si cum le-a “introdus” in acel strat geologic – iata un sir interminabil de intrebari fara raspuns.


2. Pietrele Dropa
In 1938, o expeditie condusa de arheologul chinez Chi Pu Tei de la Universitatea din Beijing a descoperit, in muntii Baian-Kara-Ula, un lant de pesteri care par sa fi adapostit cindva o civilizatie antica. Aici au fost gasite sute de discuri din piatra, cu un diametru de 23 cm. Fiecare are o gaura in mijloc, acoperita cu santuri concentrice, de parca ar fi placi de patefon. La o examinare mai atenta, s-a constatat ca “santurile” sint formate din siruri de hieroglife minuscule, despre care nu se stie prin ce metoda au fost inscriptionate. Vechimea pietrelor este estimata la 10-12 mii de ani. La o testare cu oscilograful, a fost evidentiata o remanenta ciudata, de parca, spun expertii, discurile ar fi fost incarcate electric cindva. Analiza pietrei in sine a scos la iveala o inalta concentratie de cobalt si de alte metale. Savantii chinezi au muncit mult la descifrarea misterioaselor semne, dar in final au reusit, descoperind astfel o fascinanta poveste despre nave extraterestre care s-au prabusit in muntii respectivi. Navele apartineau unor oameni care isi spuneau Dropa si se presupune ca ramasitele descoperite in pesteri apartin descendentilor acestora. Interesant este faptul ca, si la ora actuala, in zona traieste un trib de pigmei care isi spun Dropa. Acestia sint mici si slabuti si au capetele disproportionat de mari, intocmai ca si scheletele descoperite in pesteri. Povestea pietrelor Dropa a ajuns cu greu in Occident, conducerea comunista chineza interzicind decenii de-a rindul publicarea studiilor facute de savantii chinezi pe aceasta tema.


3. Misterele Ica
In mormintele incasilor din Peru au fost descoperite in secolul trecut peste 1.100 de pietre funerare, dintr-o piatra cunoscuta sub numele de andezita, care uimesc prin imaginile gravate pe ele. Vechimea pietrelor Ica, asa cum sint cunoscute, este de 500-1.500 de ani, dar pe ele se pot vedea fie imagini ale unor imagini preistorice, presupuse a fi disparut cu milioane de ani in urma, fie desene reprezentind operatii pe cord deschis sau transplanturi de creier. Trebuie mentionat faptul ca localitate unde au fost gasite majoritatea acestor pietre, Ica, este situata in apropiere de faimosul platou Nazca, celebru pentru straniul desen de linii vizibile din spatiu. Cel care le-a adus in atentia comunitatii stiintifice a fost antropologul Javier Cabrera care, in 1966, a primit cadou un exemplar de la un bastinas. Pe unele dintre aceste pietre sint infatisati dinozauri si brontozauri sau oameni zburind pe spinarea unor pterodactili. In schimb, pe altele se pot vedea de pilda oameni scrutind cerul cu ajutorul unor instrumente ca niste telescoape.


4. Dispozitivul din Antikythera
Acum un secol, in 1900, o echipa de scufundatori a descoperit pe o epava scufundata in apropierea insulei grecesti Antikythera (la nord-vest de Creta), un mecanism extrem de ciudat, de origine necunoscuta. Printre statuetele de marmura si bronz, ce constituiau incarcatura epavei, oamenii au gasit un soi de cutie din bronz care adapostea un mecanism compus din numeroase rotite. Inscriptia de pe cutie indica faptul ca obiectul data din anul 80 i.Hr. si a fost construit in Insula Rhodos. Intr-o prima etapa, expertii au hotarit ca ar fi un astrolab, un instrument folosit de astronomi. O analiza cu raze X a dezvaluit insa faptul ca mecanismul era cu mult mai complex decit parea la prima vedere, fiind vorba de un mecanism traductor de rotatie, de tipul cutiei de viteze, urmasa contemporana a primelor angrenaje inventate abia in 1575. Oamenii de stiinta se intreaba si astazi de unde aveau grecii antici o tehnologie atit de avansata si de ce s-au pierdut extraordinarele cunostinte de care dispuneau. Unii recomanda o reconsiderare a modului in care sint interpretate textele antice, in care apar descrieri ale unor mecanisme foarte complexe, descrieri care, de cele mai multe ori, sint ignorate de cititorul modern.

Pagina anterioara1 din 2