Social

Casa ei a devenit loc de „pelerinaj” pentru români și turiștii străini! Uite ce are in grădina

Maria Tetişan este o femeie simplă, din Maramureş, cu o pasiune colorată: de peste 30 de ani cultivă mii de lalele, nu ca să le vândă, ci pentru că îi place să vadă, an de an, cum curtea ei generoasă exploadează de culoare.

I s-a dus vestea şi oameni din toată ţara vin în satul Chechiş, la ea acasă, ca la un obiectiv turistic. De cum intri în gospodăria „Măriucăi Olandeza”, cum i se spune, ai impresia că ai aterizat în „Ţara lalelelor”.

La doar 16 kilometri de Baia Mare, în satul Chechiş, oamenii vin ca la un obiectiv turistic. Vin să vadă „mica Olandă” şi pe „Măriuca Olandeza”, aşa cum este poreclită în sat bătrâna. Odată ajuns în curtea ei, înţelegi de unde îi vine porecla: un imens câmp de lalele roşii dă impresia că ai aterizat în „Ţara lalelelor”. Mii de flori colorate sunt cultivate pe un teren generos, pe care se mai pot construi lejer două case.

Cei patru copii ai săi au crescut mari și au plecat la casele lor, iar ea a constatat că nu mai are nicio motivație să crească animale și să cultive pământul. Pasiunea pentru cultivarea lor și-a descoperit-o după ce prima dintre fiicele ei s-a mutat în Olanda și a început să-i trimită bulbi de lalele, să înfrumusețeze grădina de acasă.

„Mergeam des la ea și nu mă mai puteam îngriji de gospodărie. Copiii au spus să renunț la animale, că îmi cumpără ei tot ce am nevoie, dar să pot merge la ei oricând”, povestește Maria Tetișan cum a pornit totul.

Acesta a fost începutul, apoi a adus tot mai multe lalele. Care s-au mai înmulțit în grădină și, acum, după 20 de ani, tot locul este ocupat cu frumoasele flori. Femeia spune că sunt florile ei preferate și, chiar dacă rezistă pentru o perioadă scurtă de timp, ea le adoră. ”Nu mă interesează dacă țân numa’ câteva zile. Aci îi terenu’ meu și pun ce vreu io. Nu le comercializez, nu fac afaceri cu ele, da’ le îngrijesc că-mi plac”, spune ea, hotărâtă.