Inedit

Așteptări versus realitate – 9 lucruri care demonstrează că Japonia e o țară de pe altă planetă

Japonia e o țară cu o cultură bogată care combină tradiții vechi din secolele trecute și progresul tehnologic incredibil de la momentul actual. Datorită poziției lor speciale în istorie și în prezent, nu e de mirare că viața japonezilor e diferită de cea cu care suntem noi obișnuiți. Uneori, țara ne surprinde atât de mult încât avem impresia că face parte dintr-o altă galaxie:

1. Există paznici pentru scări rulante care nu funcționează
Când s-a stricat o scară rulantă dintr-un mall din orașul Sapporo, a fost imediat îngrădită și au fost puse semne de avertizare și cu scuze pentru inconveniențe. Un angajat a stat acolo toată ziua pentru a avertiza clienții și pentru a ține sub control situația.

2. Coadă organizată la metrou
O coadă de oameni care așteaptă metroul în Tokyo formează o linie perfectă, iar fiecare așteaptă calm pornind de la nivelul ușii. Liniile sunt foarte strânse, dar nu există deloc mizerie la metrou.

3. Articole cu 2 prețuri
Unele magazine japoneze afișează 2 prețuri pentru același articol. Taxa de vânzare e de obicei inclusă în preț. Iar japonezii, spre deosebire de alți oameni, o calculează separat.

4. Așteptări și realitate în Japonia
Atunci când comanzi mâncare în Japonia, asigură-te că primești exact ce ai comandat din meniu.

5. Umbrele pentru trecători
Umbrelele pentru trecători sunt extrem de populare în Japonia. Sunt foarte ieftine, așa că nu apar probleme dacă se rup. Umbrele se rup des în Japonia în urma condițiilor meteorologice dure. După furtuni, se văd grămezi de umbrele de plastic strânse lângă gurile de metrou.

6. Papuci care se așează singuri
Un hotel din Japonia a început să ofere oaspeților săi papuci de casă care se opresc singuri într-un loc atunci când nu sunt folosiți. Fiecare dintre papuci e dotat cu 2 roți, un motor și senzori. Papucii au fost creați de compania Nissan.

7. Mostre de mâncare în restaurante
Restaurantele japoneze expun mostre de mâncare de plastic care arată exact ca cea din meniu. Mâncare e pusă în fereastra restaurantelor și arată atât de real, încât trecătorii salivează când le văd.

8. Cireș făcut din piese LEGO
Legoland din Japonia au depășit un record nou, au construit un skaura înflorit. A fost nevoie de peste 800 000 de piese mici de lego pentru a construi simbolul Japoniei.

9. Competiție amicală
Stațiunea termală Beppu a organizat o competiție pentru competitorul său, stațiunea Kusatsu, care a trecut printr-un cutremur, iar numărul turiștilor a scăzut drastic. Până când stațiunea trece cu bine de dezastru, sloganul spune ca lumea să vină în Kusatsu și nu în Beppu.