Lifestyle

4 tipuri de ustensile de gătit toxice pe care nu trebuie să le folosești niciodată și 4 alternative sigure pentru acestea

Majoritatea oamenilor sunt conștienți astăzi de cât de important este să mâncăm sănătos. Cu toate acestea, puține persoane sunt conștiente că vasele în care gătim mâncarea e la fel de importantă ca hrana pe care o consumăm. Până și cea mai sănătoasă dietă poate cauza probleme de sănătate dacă vasele în care gătești sunt toxice. Iată care sunt cele mai toxice vase de gătit și câteva alternative pentru ele:

1. Vase din teflon
Teflonul ocupă o poziție fruntașă pe listă, iar oamenii aleg să folosească aceste tigăi pentru că mâncarea nu se lipește și sunt foarte practice. Cu toate acestea, e cel mai dăunător.

Politetrafluoretilena este stratul cu care este acoperit acest material și emană fum toxic atunci când este încălzit la temperaturi mari. Riști să te îmbolnăvești de febra fumului de polimer.

Înlocuiește-te cu tigăi din fontă, o opțiune sigură care rezistă în timp. Se încălzește în mod egal și mâncarea nu se lipește. Nu emană substanțe toxice în mâncare și contribuie la creșterea nivelului de fier din organism.

2. Vase din aluminiu și folie din aluminiu
Nu e surprinzător că aluminiul este unul dintre cele mai folosite materiale. E un material extrem de versatil, ușor și reciclabil. Cu toate astea are și pericole ascunse.

Aluminiul e un metal neurotoxic. Nivelul ridicat de aluminiu are legătură cu diverse boli ale sistemului nervos central. Stratul cu care e acoperit se poate sparge, iar metalul toxic e eliberat în mâncare.

Înlocuiește-l cu vase de sticlă. Sunt durabile, prietenoase cu mediul și nu pătrează arome sau mirosuri.

3. Vase de gătit din cupru
Probabil ai impresia că vasele de cupru au un aspect frumos și ești tentată să le cumperi, dar sigur nu cunoști proprietățile lor periculoase. O cantitate mare de cupru în organism poate provoca intoxicație gravă cu metal. Dacă e îmbrăcat, e de obicei cu nichel, care e și el toxic.

Înlocuiește-le cu vase din oțel inoxidabil. Sunt ușoare și rezistente la zgârieturi.

4. Vase îmbrăcate în ceramică
Ceramică 100% este sigură pentru sănătate, dar învelișul de ceramică poate ascunde alte materiale dăunătoare. Intoxicația cu plumb, care poate face parte din compoziția aflată sub înveli, e una dintre cele mai grave intoxicații cu metale. Provoacă dureri abdominale, infertilitate și chiar comă. Sub înveliș se poate afla și aluminiu neurotoxic, care e și el dăunător.

Încearcă o alternativă sigură, adică vase din ceramică pură. Sunt făcute din materiale naturale și se pot spăla în mașina de vase. Ceramica poate fi foarte scumpă, dar e durabilă.