Externe

Victimele tragediei aviatice de la Smolensk vor fi exhumate

Procuratura poloneză dorește exhumarea tuturor victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane.

Cele mai multe victime erau responsabili polonezi de rang înalt, printre care s-a aflat și fostul preşedinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varşovia.

Conform postului polonez de radio RMF FM, care citează surse din procuratura de la Varşovia, autorităţile poloneze au contactat deja centre de analiză foarte cunoscute în Europa pentru a realiza o autopsie detaliată a rămăşiţelor victimelor.

Până în prezent au fost exhumate doar câteva dintre cele 96 de cadavre.

Rusia refuză să predea resturile aeronavei
Autorităţile poloneze consideră că această analiză reprezintă principala probă de investigare a cauzelor accidentului, deoarece Rusia refuză să predea resturile aeronavei, conform Agerpres.

Concluzia anchetei efectuate de experții ruși a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă. Conform experților ruși, eroarea ar fi putut fi cauzată și de presiunile exercitate de unii pasageri asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk, în ciuda vizibilităţii reduse.

Unii politicieni polonezi cred că a fost un atentat rus
Unii politicieni polonezi, printre care şi ministrul apărării, Antoni Macierewicz, consideră că avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în urma unui atentat rus. În plus, o comisie parlamentară creată tot de acest ministru este de părere că la originea catastrofei au fost o serie de explozii.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Ce s-a întâmplat la Katyn
În timpul masacrului de la Katyn, aproximativ 22.500 de cetățeni polonezi au fost executați, în primăvara anului 1940. Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în 1939, dar printre cei executați se aflau și numeroși civili. Sovieticii au reușit, prin acele execuții în masă, să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze și au lăsat armata poloneză fără lideri capabili să conducă o rezistență coerentă față de URSS.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X