Social

VESTE-SOC despre FACTURI! Te LOVESTE DIRECT. Nimeni NU a spus asta!

O reglementare adoptata acum doi ani, care va avea efecte la 1 ianuarie 2018, poate arunca in aer toata piata de electricitate. Toti cei 8 milioane de consumatori casnici de energie electrica din Romania s-ar putea trezi in postura de a avea un nou furnizor de energie electrica, fara ca macar sa ceara acest lucru.

Perdantii ar putea fi unul sau mai multi dintre actualii furnizori de energie electrica traditionali, Electrica, Enel, E.On si CEZ iar marele castigator care se intrevede inca de pe acum este grupul RCS&RDS. Totul depinde de cum va intelege Autoritatea de Reglementare in Energie sa aplice legislatia.

In iulie 2014, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), emitea ordinul 35/2014, pentru desemnarea furnizorilor de ultima instanta. Articolul 1 al Ordinului spune asa: “Pana la implementarea unui mecanism de selectie pe criterii concurentiale a furnizorilor de ultima instanta si desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, dar nu mai tarziu de data eliminarii complete a tarifelor reglementate, se desemneaza in calitate de furnizori de ultima instanta urmatorii titulari de licenta de furnizare a energiei electrice: S.C. F.F.E.E. ELECTRICA FURNIZARE – S.A.; S.C. ENEL ENERGIE MUNTENIA – S.A.; S.C. ENEL ENERGIE – S.A.;S.C. E.ON ENERGIE ROMANIA – S.A.; S.C. CEZ VANZARE – S.A”.

Cele cinci firme sunt operatorii concesionari ai retelelor de distributie a energiei electrice din cele opt zone de distributie din Romania (trei la Electrica, trei la Enel, si cate una la C EZ si E.On) dar sunt si firmele care furnizeaza energie electrica, in regim reglementat de stat, tuturor celor 8,6 milioane de gospodarii din Romania, in propriile zone de distributie. Adica firmele cu care cele 8,6 milioane de locuinte au contracte in baza carora primesc energie electrica.

In momentul de fata, piata de energie electrica este in curs de liberalizare. Marea majoritate a clientilor casnici plateste energie la tarif reglementat de stat (40% din consum la un cost reglementat de ANRE, energie produsa de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, si 60% de pe piata libera-asa numita Componenta de Piata Concurentiala, dar aprobata tot de ANRE), la care se adauga tarifele seriviciilor de sistem, transport, distributie si furnizare. Potrivit calendarului de liberalizare, la data de 1 ianuarie 2018, piata va fi 100% libera.

Furnizorii de ultima instanta (FUI) sunt cei care vor continua sa livreze energie electrica gospodariilor care, la 1 ianuarie 2018, nu si-vor fi schimbat furnizorul de energie electrica. Acest lucru este posibil si acum-fiecare client casnic poate decide sa schimbe furnizorul de energie, daca primeste un pret mai mic decat cel reglementat de stat, iar ofertele nu au intirziat sa apara. In practica insa, numarul lor este destul de mic (circa 10.000 la inceputul acestui an), si este de presupus ca, la data de 1 ianuarie 2018, marea majoritate a clientilor casnici nu vor fi facut aceasta schimbare.

Potrivit ordinului ANRE, toti cei care, la 1 ianuarie 2018, nu si vor fi schimbat furnizorul, va trebui sa fie preluati de un FUI, insa nu neaparat cel care le furnizeaza acum energia, ci un altul desemnat “pe criterii concurentiale”. Ceea ce inseamna, teoretic, ca actualii furnizori traditionali si ar putea pierde toti clientii, daca va veni un alt furnizor, care sa indeplineasca cerintele legale pentru a fi FUI, dar care va oferi clientilor un pret mai bun la energia electrica.

Totul este la mana ANRE, instutia cara va trebui sa reglementeze cine si in baza caror criterii va furniza energie electrica milioanelor de romani, incepand cu 1 ianuarie 2018. Evident, cei patru mari de acum (Electrica, CEZ, E.On si Enel) nu vor dori sa-si piarda clientii, iar noii actori intrati pe piata vor dori sa le ia clientii.

“Energia electrica este un serviciu universal. Daca vom dori sa ramana asa, va trebui sa avem si FUI dupa 1 ianuarie 2018. Exista si ideea de a face licitatie pentru a stabili viitorii FUI, avem mai multe idei si discutii”, ne-a declarat un oficial al ANRE, care a solicitat anonimatul.

Silvia Vlasceanu, director general in cadrul Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), care are printre membri actualii furnizori mari, spune ca situatia este neclara din punct de vedere al reglementarilor, dar ca o licitatie pentru a stabili un nou furnizor pentru milioane de clienti nu ar fi fezabila. “Nicaieri in Europa nu s-a inteles ca trebuie desemnat furnizorul pentru milioane de oameni pe baza de licitatie. Poti face licitatie pentru cei care raman fara furnizor de electricitate din motive neimputabile lor (cum ar fi falimentul-n.red.). Cine sa organizeze insa licitatia? ANRE nu poate, prin lege, Ministerul Energiei iarasi nu poate. Si apoi, nu trebuie intrebat si clientul care nu a plecat de la actualul furnizor daca vrea sa schimbe contractul cu un nou furnizor? Si ce faci cu investitiile pe care le-a facut vechiul furnizor? Si daca dupa o perioada noul furnizor da faliment?”, spune Vlasceanu, intrebata despre ce se va intampla la 1 ianuarie 2018.

Ea a confirmat insa ca se discuta deja despre aceasta situatie. “La nivelul ANRE s-a creat deja un grup de lucru, au fost invitati toti furnizorii din Romania. Am avut o singura intalnire pana acum”, a mai spus Vlasceanu, care este de parere ca trebuie facuta o distictie clara intre ce se intelege prin furnizorii de ultima instanta acum si FUI care preiau clientii ce raman fara furnizor de electricitate din cauze neimputabile lor.

Scenariu in Bucuresti: RCS&RDS in locul Enel

Tot mai multe companii au oferte de furnizare de energie pentru clientii casnici in regim de piata libera, si spun ca vin cu preturi mai bune decat cele pe care le platesc acum clientii care primesc energie de la actualii FUI in regim reglementat. RCS&RDS, de exemplu, cel mai mare operator de comunicatii fixe din Romania, vine cu o factura lunara de 74,8 lei pentru un consum de 150 kWh, pentru clientii din Bucuresti. Cu circa sapte lei mai putin decat platesc consumatorii care primesc acum energie de la Enel (nu am luat in calul taxa TV) in regim reglementat.

Asadar, daca se va organiza licitatie pentru desemnarea FUI pentru cei 1,1 milioane de clienti ai Enel Energie Muntenia (Bucuresti, Ilfov si Giurgiu), iar daca pretul cu care va fi oferita energia va fi criteriul determinant, toti clientii captivi ai Enel de la data de 1 ianuarie 2018 ar putea trece la RCS&RDS, de exemplu, chiar daca nu toti isi doresc neaparat asta. Compania telecom are infrastractura si resurse necesare (centre de relatii cu clienti, posibilitatea de a depune garantii financiare) pentru a se putea califica la statutul de FUI. Dar situatia se poate repeta, teoretic, in oricare dintre celelalte opt zone din tara chiar cu actualii FUI: E.On ar putea prelua clientii CEZ din Oltenia, iar CEZ pe cei ai E.On din Moldova.

Subterfugiul prin care cei mari vor sa atenueze din posibilele pierderi

Ca sa mai reduca din potentialele pierderi pe care le-ar putea avea daca, in final, se va ajunge sa se faca licitatii pentru clienti, si actualii furnizori traditionali vin cu oferte de energie in sistem de piata libera, unele facute chiar propiilor lor clienti alimentati in regim reglementat. Calculul este simplu: daca actualul client alimentat in regim reglementat semneaza un nou contract de furnizare, dar in sistem de piata libera, cu acelasi furnizor, el nu va putea fi „luat” de alt FUI in 2018. Asta pentru ca noul contract de furnizare se incheie in general pe o perioada de doi ani, in forma sa cu tarifele cele mai atractive. Deci clientul este „pastrat” si dupa momentul liberalizarii pietei.

De exemplu, Enel are un tip de oferta pentru consumatorii casnici prin care, la un consum mediu de 125 kWh pe luna, factura este cu 20% mai mica, in medie, fata de cea platita de acelasi consumator casnic care ramane in sistem reglementat, la preturile dictate de reglementatorul ANRE, potrivit propriilor calcule. Contractul se incheie pentru doi ani, perioada in care pretul este garantat.

Sursa: economica.net

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X