Culinar

VARZĂ MURATĂ (CĂPĂȚÂNI)

INGREDIENTE

20 de verze mici, cu frunză subțire
8 legături de cimbru uscat
15 crenguțe de mărar uscat
1-2 mâini pline de piper boabe
1, 5 kg sare

PREPARARE
Marea majoritate a gospodinelor românce încep să pună, încă de la finalul lui august (printre altele) varză la murat. Fie că o folosim pentru sarmalele de Crăciun sau ca salată simplă de varză, varză a la Cluj etc., nu ar trebui să ne lipsească din gospodărie. Da, o putem cumpăra, dar… nu-i așa că iese cel mai bine făcută de noi? E mai ușor decât crezi, fă-o după pașii de mai jos și îți va ieși perfectă.

– Spală verzele pe rând, scobește-le de cotor și acolo toarnă puțină sare.
– Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot.
– Toarnă apă deasupra.
– Nu te îngrijora dacă îți rămân verze pe dinafară. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.

– Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
– După circa 1 lună, varza se acrește.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X