Sport

Uriașul tezaur de medalii al Ungariei. Cum ne dau maghiarii lecții de sport la Olimpiadă

Cu o populație de sub zece milioane, de două ori mai mică decât cea a României, Ungaria este una dintre performerele constante ale Olimpiadelor. La Rio 2016, ungurii au luat deja 4 medalii de aur. Iar trecutul este la fel de impresionant.

În vreme ce România mai așteaptă încă o medalie la Jocurile Olimpice de la Rio, iar țara întreagă deplânge starea în care a ajuns sportul românesc, Ungaria a început în forță competiția.

Ungurii au luat deja 4 medalii de aur la înot, prin Katinka Hosszu – la 3 probe și Emese Szász la spadă, o medalie de argint la scrimă și una de bronz la înot.

Nu este o surpriză, așa cum ar crede unii, nu este vreun merit al lui Viktor Orban, așa cum spun alții, ci pur și simplu rezultatul constant al unor programe sportive consistente și al ambiției sportivilor – rețetă care funcționeză la orice Olimpiadă indiferent de guvern.

Dovada stă într-o scurtă statistică a tezaurului maghiar la ultimele Olimpiade. Este impresionant:
2012, Londra: 18 medalii, dintre care 8 de aur
2008, Beijing: 10 medalii, dintre care 3 de aur
2004, Atena: 17 medalii, dintre care 8 de aur
2000, Sydney: 17 medali, dintre care 8 de aur
1996, Atlanta: 21 de medalii, dintre care 7 de aur
1992, Barcelona: 30 de medalii, dintre care 11 de aur

Cele mai multe medalii de la Olimpiadă sunt câștigate la sporturi cu tradiție în Ungaria – scrimă, înot, canotaj sau lupte.

În lipsa unei ieșiri la mare, Ungaria are multe corpuri de apă, lacuri sau râuri, care sunt numai bune pentru canotaj – asta explică numărul mare de medalii de la acest sport.

Un alt exemplu: Budapesta are zeci sau chiar sute de bazine olimpice, în vreme ce în România, în întreaga țară, există doar câteva (ce rușine!).

Zilele multor locuitori ai Budapestei, fie ei sportivi de performanță sau practicanți de plăcere ai sportului, încep în zori, la piscină. Și uneori, se sfârșesc la Olimpiade, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X