Eveniment

Un nou tip de concediu pentru angajatii romani. Legea intra in vigoare maine

Incepand din data de 12 august, angajatorii romani vor fi obligati sa acorde un nou concediu salariatilor. Se numeste concediu de acomodare, are o durata de un an, este platit, si se acorda celor care vor sa infieze un copil.

Vineri, 12 august intra in vigoare Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura de adoptie. Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este aparitia asa numitului concediu de acomodare, de un an de zile, care va fi acordat celor care doresc sa infieze un copil.

Acest concediu se poate acorda nu doar salariatilor, ci tuturor celor care realizeaza venituri impozabile. Iata prevederea din lege:

„Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, activitati independente sau activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 3,4 ISR”, se arata la articolul 46, indice 1, din lege.

Valoarea ISR (indicatorul social de referinta) este acum de 500 de lei, deci indemnizatia lunara pentru cei care vor beneficia de acest concediu este de 1.700 de lei, scrie economica.net.

Important este si ca, in perioada concediului de acomodare, beneficiarul este asigurat in sistemul de sanatate si, in afara acestei contributii, nu se retine niciun alt impozit din aceasta indemnizatie.

Cum se solicita concediul de acomodare
„Concediul si indemnizatia prevazute la alin. (1) se acorda pe baza cererii persoanei indreptatite, la care se anexeaza certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, inregistrat la directia in a carei raza administrativ-teritoriala a fost protejat copilul, precum si dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii. Cererea se completeaza potrivit modelului care se aproba prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi” se arata la articolul 46, indice 2, alineatul 2, din lege.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X