Actualitate

Un investitor in Romania a pierdut 40 de milioane de euro din cauza hackerilor. Metoda simpla prin care s-au furat banii

Cel mai mare angajator din judetul Bistrita-Nasaud a fost victima hackerilor.

Procurorii bistriteni au fost sesizati in legatura cu comiterea unor infractiuni economice care ar fi dus la fraudarea companiei romano-germane Leoni, producatoare de cabluri si echipamente auto, cu 37 milioane de euro.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Angela Sangeorzan, a confirmat luni, pentru AGERPRES, ca in data de 16 august a fost depusa o plangere penala din partea companiei Leoni Wiring Systems Bistrita, printr-o societate de avocatura, in legatura cu o frauda de 37 milioane euro. In plangere nu sunt precizate persoane suspecte, dar infractiunile despre care se vorbeste sunt de constituire a unui grup infractional, inselaciune si fals in inscrisuri private.

Cauza a fost declinata catre DIICOT Bistrita-Nasaud, spre competenta solutionare.

Ziua in care a fost depusa plangerea la Parchetul bistritean coincide cu cea in care compania Leoni din Germania a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presa, prin care a anuntat ca in data de 12 august conducerea s-a sesizat in legatura cu o frauda comisa in dauna societatii cu ajutorul unor documente si identitati false si prin folosirea mijloacelor de comunicare electronice.

„Leoni a descoperit vineri, 12 august 2016, ca a fost victima unei fraude realizata cu ajutorul unor documente si identitati falsificate si prin intermediul canalelor de comunicare electronice. Ca urmare, fondurile companiei au fost transferate in conturi in afara tarii”, se arata in comunicat. „Pagubele totale sunt evaluate la o scurgere de lichiditati de 40 de milioane de euro. Activitatile infractionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor”. „Efectul pe care aceasta frauda il va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an nu poate fi inca evaluat”.

Se pare ca hackerii si-au falsificat identitatea si s-au dat drept manager al firmei din Germania si i-au pretins directorului financiar din Bistrita sa transfere suma de 40 de milioane de euro intr-un cont ca urmare a unei plati. Cateva zile mai tarziu responsabilii si-au dat seama ca au fost victima unei inselatorii iar banii au disparut. Conform surselor ProTV, manageri din Germania au venit in tara pentru verificari. Plangerea depusa de departamentul juridic nu vizeaza o anumita persoana, insa este posibil ca cineva din interior care cunoste procedurile sa ii fi ajutat pe infractori.

Leoni este cel mai mare angajator din judetul Bistrita-Nasaud, cu peste 5.000 de angajati, forta de munca fiind asigurata insa si din alte judete ale tarii.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X