Externe

Turcia da un ultimatum Uniunii Europene: „Vrem eliminarea vizelor, pana in octombrie”. Ce se va intampla in caz contrar

Turcia ameninta ca va rupe acordul asupra migrantilor incheiat in acest an cu Uniunea Europeana, daca UE nu va elimina vizele pentru cetatenii turci, pana in octombrie.

„Daca nu se ajunge la o liberalizare a vizelor, vom fi obligati sa ne distantam de acordul asupra returnarii migrantilor din 18 martie”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, in remarci publicate luni, conform Agerpres, care citeaza DPA si Reuters.

El a adaugat ca guvernul turc asteapta o data precisa a liberalizarii vizelor.

Accesul fara vize in UE – o recompensa principala pentru colaborarea Ankarei in oprirea fluxului de migranti in Europa – a facut obiectul unor intarzieri, din cauza unei dispute asupra legislatiei antiteroriste turce si reprimarii lansate de Ankara dupa puciul esuat, printre criteriile neindeplinite pentru ridicarea vizelor, aminteste Reuters.

UE a ajuns la un acord amplu cu Turcia in martie vizand oprirea fluxului de migranti si a solicitantilor de azil care incearca sa ajunga in bloc. In schimb, blocul a fost de acord sa plateasca pentru proiecte pentru refugiati in Turcia si a oferit perspectiva de a calatori fara vize pentru cetatenii turci care viziteaza UE, printre alte beneficii.

Obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in UE urma initial sa fie ridicata in iulie. Acordul asupra migratiei functioneaza deoarece Turcia a luat „masuri foarte serioase”, inclusiv actiuni impotriva traficantilor de persoane, a declarat Cavusoglu ziarului german.

„Dar toate acestea depind de ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii nostri, iar acesta este un articol in acordul din 18 martie”, a subliniat ministrul. Potrivit lui Cavusoglu, comentariile sale nu inseamna o amenintare, noteaza DPA.

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat recent ca nu vede ca UE sa acorde scutire de vize turcilor in acest an din cauza reprimarii Ankarei dupa lovitura de stat militara esuata de la mijlocul lunii iulie, aminteste Reuters.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X