Actualitate

Transportatorii anunta ca vor renunta la protestul de joi. Premierul promite ca va ingheta RCA, ASF spune ca nu are atributii

Transportatorii au decis amanarea protestului din 15 septembrie.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu are atributii sa introduca un sistem de control al preturilor in asigurari, institutia fiind prima care a propus introducerea tarifului de referinta pe piata, a declarat, miercuri, presedintele ASF, Misu Negritoiu, la finalul audierilor din comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului.

„Dupa mine va veni cineva, dar nu stiu cand. Nu despre mine s-a discutat la aceste audieri, iar concluziile le-ati auzit la domnul presedinte al comisiei de buget, prezentate ca atare. Eu sunt foarte multumit de activitatea mea. Daca ASF avea parghiile sa intervina pe piata, atunci nu mai era nevoie de Ordonanta de Urgenta propusa de Guvern.

Altfel nu este atributia noastra sa introducem un sistem national de control al preturilor. Legislatia europeana prevede acest lucru, dar nu ASF-ul trebuie sa faca acest lucru in Romania. Am avut discutii cu cei din Guvern referitor la pretul de referinta. Acest tarif de referinta, noi l-am propus inca de la inceput, am fost primii. Noi am trimis proiectul de lege cu aceasta propunere inca din luna martie si am cerut procedura de urgenta pe acest subiect. Vinovati pentru aceasta situatie suntem noi toti. Puteam sa facem mai bine, dar asta nu inseamna ca nu am facut ce trebuie”, a spus Negritoiu.

Potrivit sefului ASF, institutia „a supravegheat o piata a asigurari care se duce in sus, care s-a echilibrat din punct de vedere financiar, care este mai sanatoasa”, iar „ceea ce se intampla acum pe piata reprezinta efectul liberalizarii tarifelor RCA, ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”.

Conducerea ASF a fost audiata, miercuri, in comisiile reunite de buget-finante din Parlament, in urma evenimentelor si nemultumirilor privind cuantumul actual al tarifelor RCA. In timpul audierilor, mai multi deputati din Comisiile reunite de buget-finante si transporturi au solicitat demisia conducerii Autoritatii, printre acestia fiind: Andreea Paul (PNL), Catalin Radulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) si Adrian Gurzau.

Anterior, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM au solicitat Parlamentului demiterea cu efect imediat a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, pentru proasta administrare a pietei asigurarilor din Romania. Reprezentantii transportatorilor rutieri afirma ca seful ASF a avut o atitudine de ignoranta la adresa industriei transporturilor rutiere, care inglobeaza 5% din produsul intern brut si de care depind peste 500.000 de romani, pe care a adus-o aproape de faliment, dupa ce in urma a zeci de intalniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care sa rezolve situatia actuala.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X