Lifestyle

Tii post?! Trebuie sa stii la ce riscuri majore te expui, din cauza chimicalelor din produsele de post

Tii post! Trebuie sa stii la ce riscuri majore te expui, din cauza chimicalelor din produsele de post

Tofu cu clorura de calciu (solutie care se foloseste la îndepartarea ghetei de pe sosele). Consumul frecvent de margarina poate duce la marirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic si accident vascular cerebral. 1 din 2 produse contine acid citric. 1 din 4 produse contine metabisulfit de sodiu 1 din 5 produse contine cate 2 conservanti. 1 din 6 produse contine caragenan. 1 din 8 produse contine clorura de calciu. 1 din 10 produse contine monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu contin aditivi alimentari.

   

Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de catre consumatori în perioada postului, face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa învatam sa întelegem eticheta!”.

Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) îsi propun sa-i învete pe consumatori sa înteleaga eticheta produselor alimentare astfel încat acestia sa faca achizitii în cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) îsi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma în privinta unor produse alimentare bogate în grasimi vegetale hidrogenate, sare si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, în vederea realizarii unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.


Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de urmatoarele societati comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia si Alpro Com Va.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut în vedere urmatoarele obiective:

Îmbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de produse vegetale/de post.

Îmbunatatirea nivelului de informare a consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informatii rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.Rostul postirii înaintea unei mari sarbatori are multe semnificatii si efecte dezirabile deopotriva pentru trup, ca si pentru suflet. Corpul celui ce posteste echilibrat se curata de toxine, se regenereaza si se gaseste pregatit pentru o receptare superioara a placerii bucatelor din ziua de sarbatoare.

Pentru suflet, postul este o perioada de gimnastica spirituala în care gandul negru este tinut departe, mintea îsi gaseste rosturile si libertatea, curatindu-se de informatia multa, inutila si chiar daunatoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sarbatorii. Acest antrenament periodic, fizic si spiritual, se constituie într-o alternativa valoroasa redescoperita mereu si mereu, de catre fiecare generatie, la noianul de înnoiri pe care tentatiile universului cotidian, pe de o parte, si natura umana curioasa si insatiabila, pe de alta parte, le perpetueaza.

De la confesiune la confesiune, postul poate avea un continut destul de diferit, de la interzicerea consumului de produse de origine animala (ortodocsi), la abtinerea de la consumul de carne (catolici), pana la interzicerea consumului oricarui aliment în timpul zilei (baptisi, traditie apropiata de postul din credintele orientale), acestea fiind doar cateva din diferentele care se refera la post. La acestea se adauga faptul ca pestele si produsele de pescuit au un statut special, fiind considerate sau nu alimente prohibite, de la confesiune la confesiune, de la zona la zona si de la un secol la altul.

Mai trebuie precizat ca postul este regula pentru maturi; oriunde si oricand au existat si exista exceptii pentru copii, persoane cu probleme de sanatate, batrani etc. Este cunoscut, de asemenea, ca postul înseamna nu doar abtinere de la mancare, ci si de la o seama de alte surse de placere, bine cunoscute de credinciosi.

Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legata de satisfactia pe care o simte consumatorul în fata acestei oferte, satisfactie care este neaparat legata de orizontul dorintelor sale.

Denumirea alimentelor este fundamentala – aceasta descrie adevarata natura a produselor alimentare si ajuta consumatorii sa distinga un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie sa fie mai frecventa, cu scopul de a asigura ca sunt complete, corecte si nu induc în eroare consumatorii.

Cu toate acestea, producatorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioara nume atragatoare si înselatoare. Consumatorii pot avea greutati în a face diferente între un produs fara aditivi si unul cu încarcatura chimica mare. Într-adevar, ca regula generala, acolo unde apa adaugata depaseste 5% din greutatea oricarui produs finit, ar trebui sa apara pe lista ingredientelor.

Ingredientele regasite în compozitia produselor de post analizate sunt urmatoarele: apa, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, zahar, sirop de glucoza, sirop de caramel, dextroza, fructoza, lecitina din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumina, arome si pectine, fulgi de cartofi, fasole pudra, mazare pudra, fulgi de mazare, fulgi de fasole uscata, faina de fasole, faina de mazare, cartofi deshidratati, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapa deshidratata, rosii pudra, morcov deshidratat, mustar praf, faina de grau, fibre de mazare, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteina vegetala hidrolizata din porumb si rapita, fibra de grau, proteina vegetala de soia, extract din fructe si legume, sare de mina neiodata, usturoi, boia dulce, nucsoara, piper boabe, foi de dafin, porumb.

Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

To Top