Actualitate

Theresa May sugereaza ca Marea Britanie se indreapta catre un “hard Brexit” si va parasi piata unica. Lira, la cel mai scazut nivel din octombrie 2016

Lira sterlina s-a depreciat semnificativ luni, ajungand la cel mai scazut nivel din octombrie 2016 in raport cu dolarul, dupa ce premierul Theresa May a sugerat ca Marea Britanie se indreapta spre un ”hard Brexit” (”Brexit dur”), care va impune tarii un acces restrictionat la piata unica europeana, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

Lira sterlina a scazut luni dimineata cu 0,9%, la 1,2172 dolari, apoi s-a depreciat pana la 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din octombrie, dupa ce premierul Theresa May a sugerat intr-un interviu acordat Sky News ca Marea Britanie va parasi, probabil, piata unica europeana a bunurilor si serviciilor.

Regatul Unit nu va incerca sa pastreze anumite aspecte ale calitatii de membru al UE dupa ce va parasi blocul comunitar, a adaugat premierul britanic.

Unii traderi au apreciat ca declaratiile Theresei May sugereaza ca este pregatita sa deruleze comert cu UE ca si cum ar fi orice alta tara din afara Europei, fara nici un fel de statut privilegiat.

Votul din 23 iunie – cand alegatorii britanici au votat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana – a declansat turbulente pe pietele financiare globale, iar lira sterlina s-a depreciat semnificativ, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul.

Luni, lira sterlina s-a depreciat cu peste 1% fata de euro, tranzactionandu-se la 85,65 penny pentru euro, cel mai redus nivel din ultimele opt saptamani.

Londra urmeaza sa lanseze pana la finalul lui 2017 un proces de negocieri, care ar urma sa dureze doi ani, cu Uniunea Europeana in vederea iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Partenerii sai europeni au exclus insa inceperea oricaror negocieri inainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guverneaza modalitatea de iesire a unei tari membre din UE.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X