Externe

„Super jihadistul” care recruteaza francezi pentru Statul Islamic. Cum il trateaza luptatorii: „Il venereaza ca pe un zeu”

Omar Omsen, cunoscut si sub numele de Omar Diaby, este unul dintre cei mai cautati teroristi din Franta.

Autoritatile estimeaza ca Diaby este responsabil pentru aproximativ 80% dintre recrutarile de teroristi vorbitori de limba franceza pentru a fi antrenati de Statul Islamic in Siria si Irak.

„Super jihadistul”, asa cum a fost poreclit de presa franceza”, posteaza online clipuri de propaganda ale Statului Islamic, sub pseudonimul „19HH” (un „omagiu” adus teroristilor responsabili pentru atacurile de la 11 septembrie 2001, si incearca sa atraga cat mai multi adepti francezi de religie musulmana, relateaza CNN.

Omar Diaby are 41 de ani si s-a nascut in Senegal, dar a venit in Franta inca de mic si a crescut in Nisa. Potrivit presei franceze, el s-a radicalizat dupa ce a ajuns la inchisoare pentru mici infractiuni. In 2013, a plecat in Siria, unde a infiintat o brigada de jihadisti de origine franceza.

„Toti il priveau de parca era Dumnezeu. El era liderul sectei. Toti il venerau si era un guru pentru discipolii lui”, a povestit Fouad El Bathy, un francez care a fugit in Siria pentru a-si salva sora de doar 15 ani, care se alaturase teroristilor.

El Bathy a descoperit ca Nora, sora lui, era protejata lui Diaby. „Datorita mie nu este deja casatorita cu un luptator. Tin la ea ca si cand ar fi si sora mea”, i-a spus el lui El Bathy. Barbatul nu a reusit sa isi recupereze sora, care a ramas in Siria, in timp ce el a revenit in Franta, unde a pus bazele unui program pentru deradicalizarea tinerilor care se lasa manipulati de promisiunile jihadistilor.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X