Interne

Statul român îşi recuperează renumele de rău platnic. Arieratele au explodat în 2016

După ce statul român reuşise cu greu să ducă arieratele sub nivelul psihologic de 100 de milioane de lei la finalul lui 2015, anul acesta, şi-a recuperat renumele de rău platnic, acumulând întârzieri la plăţi de peste 200 de milioane de lei, cu aproape 140% peste nivelul de anul trecut. Guvernul Dacian Cioloş a adoptat la începutul anului un memorandum prin care se angaja să reducă arieratele cu 15% în 2016.

Intârzierile de plăţi ale statului român către furnizări, cu o vechime de peste 90 de zile, au explodat anul acesta, ajungând la 205 milioane de lei, în septembrie, de la numai 86 de milioane în decembrie 2015.

În 2014, arieratele ajunseseră la 126 de milioane de lei, în 2015 au coborât la 86 de milioane, iar în martie erau deja 136 de milioane, pentru ca în septembrie să urce la 205,3 milioane de lei, arată o situaţie publicată de Ministerul Finanţelor.


Din tabelul Finanţelor rezultă că cea mai rea situaţie e la întârzierile de peste 120 de zile, unde sumele restante s-au triplat de la un an la altul.

Guvernul Dacian Cioloş a adoptat la începutul acestui an un memorandum prin care se angaja să reducă arieratele cu 15% faţă de nivelul din 2015.

Statul român are o problemă istorică în ce priveşte întârzierile la plată. În 2010 a început să ia primele măsuri de reducere a întârzierilor la plată către furnizori, după ce mai multe firme din UE s-au plâns propriilor guverne că statul român nu le plăteşte bunurile sau serviciile achiziţionate. Totul a culminat cu vizita la Bucureşti a cancelarului german Angela Merkel, care a venit să ceară expres statului român să-şi plăteasă datoriile către firmele germane.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X