Eveniment

SOV, condamnat din nou la inchisoare, alaturi de „cel mai bogat sindicalist din Romania”. Ce se intampla cu dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vintu a primit decizia definitiva in dosarul PetromService.

UPDATE 12:40 Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu excutare iar Liviu Luca, la 6 ani de inchisoare cu executare.

Aceeasi pedeapsa a primit-o si fostul director al Petromservice, Gheorghe Supeala, in timp ce Octavian Turcan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Judecatorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detentie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de inchisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Mihai Viorel Rimboaca si Daniela Brasoveanu au fost condamnati la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, respectiv un an de detentie cu suspendare.

Pe latura civila, cu totii trebuie sa plateasca 36 de milioane de euro catre Petromservice.

Controversatul om de afaceri isi asteapta decizia finala in dosarul delapidarii companiei PetromService in care a fost condamnat deja in prima instanta. Si nu este singurul inculpat din dosar: aici mai apare si numele lui Liviu Luca, cel care odinioara controla sindicatul de la Petrom Service si avea renumele de „cel mai bogat lider de sindicat roman”.

Vintu a primit 6 ani si 2 luni de inchisoare de la judecatorii Tribunalului Bucuresti, fiind gasit vinovat de spalare de bani si instigare la delapidare, iar Liviu Luca, 6 ani. Lucrurile s-ar putea complica insa, dat fiind ca Vintu mai are un dosar in care e judecat in faza finala – cel al devalizarii FNI, unde in prima instanta a primit o condamnare de 6 ani si 4 luni de inchisoare.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC PetromService SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

„In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar”, a aratat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni. Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In cursul anului 2007, SC PetromService SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X