Social

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Ce sa NU faci pe 8 noiembrie

Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc in data de 8 noiembrie pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. In calendarul ortodox, sarbatoarea poarta denumirea de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si este marcata cu cruce rosie.

Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt conducatorii cetelor ingeresti. Acestea sunt noua la numar: Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stapanii, Incepatorii, Arhangheli si Ingeri.

Sfantul Arhanghel Mihail apare in majoritatea icoanelor cu o sabie de foc in mana. Numele sau inseamna in ebraica veche „Cine este Dumnezeu?”, iar legendele spun ca acesta asista la Judecata de Apoi. Se mai spune si ca arhanghelul Mihail vegheaza la capataiul oamenilor atunci cand vine vremea ca ei sa inceteze din viata.

Sfatnul Arhanghel Gavriil (Gavril, Gabriel) este cel care a vestit nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si a Mantuitorului Iisus Hristos. El apare in icoane tinand un crin alb in mana si se spune despre el ca este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.Ziua Sfintilor Mihail si Gavril este incarcata de traditii si obiceiuri din popor.

Traditii si obiceiuri de Sf. Mihail și Gavriil
Crestinii merg la biserica unde aprind lumanari pentru a avea parte de lumina eterna pe lumea cealalta. Se fac praznice si pomeniri ale mortilor, si se aprinde si o lumanare pentru cei care s-au sinucis sau au murit osanditi.

In zonele de munte, ciobanii ii considera pe cei doi sfinti drept patroni ai oilor si oierilor. Ciobanii fac o turta mare din faina de porumb, numita turta aretilor, care se arunca in dimineata de 8 noiembrie intre oi, odata ce berbecii sunt eliberati in randul acestora. Daca turta cade cu fata in sus, se spune ca oile vor fi fertile si toate vor avea miei in primavara. Daca pica cu fata in sus, este un semn rau.

De asemenea, ziua de 8 noiembrie se mai numeste si „Vara arhanghelilor”, pentru ca este printre putinele zile calduroase de pana la Craciun. Pe langa aceasta, mai sunt inca 3-4 zile mai calduroase, intre 8 noiembrie si 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

Ce sa nu faci de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Pe 8 noiembrie, de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, nu se lucreaza in gospodarie, nu se spala si nu se coase. Se evita barfele, mania si razvratirea, iar cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmariti de ghinion timp de 5 ani de zile.

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus. Amin.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X