Social

Semnal de alarmă pentru cumpărătorii de apartamente. Fiscul te verifică dacă ai declarat altă valoare de achiziţie la notar

Noul Cod fiscal, valabil de la începutul acestui an, arată că „Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale.

În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie”, scrie Adrian Vascu, senior partner Veridio şi fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Aurotizaţi din România (ANEVAR), pe propriul site.

În această perioadă se realizează grilele pentru anul viitor, folosite de notari pentru calcularea taxelor şi impozitelor minime pentru tranzacţiile cu apartamente.

Adrian Vascu spune că aceste grile trebuie să fie făcute asumat şi corect.

„Până anul trecut, impozitul era la maximul valorii cât era în grilă şi cat era în contract. Începând din acest an, s-a spus aşa: se plăteşte impozit la cât scrie în contract. Dar daca ce scrie în contract este sub nivelul minim din acea grilă, notarii vor raporta tranzacţia la Fisc. Se mută astfel responsablitata oarecum pe contribuabil, ceea ce mi se pare corect. (…) Însă să griele trebuie făcute asumat, corect, astfel încât să nu ajungă oamenii raportaţi la Fisc doar pentru că punctul de referinţă din studiu nu este corect”, explică Adrian Vascu.

Vascu crede că pot apărea diverse situaţii neplăcute în care Fiscul ar putea verifica oamenii de bună credinţă doar pentru că s-au strecurat erori în studii.

Pentru evitarea unor astfel de erori, şi autorităţile, prin Direcţiile de Taxe şi Impozite ar putea face publice informaţiile cu privire la valoarile minime. Un astdel de exemplu este deja pus în practică la Cluj-Napoca, acolo unde Veridio realizează un astfel de studiu pe baza datelor centralizate de Direcția de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X