Actualitate

Se scumpește curentul electric

Veste proastă pentru români: se scumpește curentul electric! Autoritatea Națională de Reglementarea în Energie a lansat în dezbatere publică un proiect de schimbare a metodologiei sistemului de servicii în energie care va duce la final la creșterea facturii la electricitate.

Se scumpește curentul electric
La calcularea tarifului se vor include mai multe costuri ale producătorilor de energie electrică. Vorbim aici despre costuri care nu erau prevăzute în trecut, iar mare parte din acestea vor fi acoperite din buzunarele românilor.

În nota de fundamentare a proiectului scrie:
“Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificată și completată prin Legea nr. 203/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892/08.11.2016. Conform prevederilor art. 36, alin. (7) lit. e), operatorul de transport și de sistem „achiziţionează serviciile tehnologice de sistem, de reglaj primar, secundar şi terţiar rapid şi lent şi califică producătorii şi clienţii dispecerizabili care furnizează servicii tehnologice de sistem, pe baza unei proceduri proprii, aprobată de autoritatea competentă”, conform economica.net.

“Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare prevede la art. 28 lit. f) că producătorii au obligația „să menţină o rezervă de combustibil la un nivel suficient sau, după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru asigurarea siguranţei SEN şi pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform cu reglementările în vigoare”.

Drept urmare se introduc în Metodologie prevederi referitoare la includerea în categoria costurilor fixe specifice cu furnizarea în regim reglementat a serviciilor tehnologice de sistem a costurilor cu menținerea rezervei de combustibil necesar îndeplinirii obligaţiilor de producţie aferente furnizării acestor servicii”, se mai arată în proiectul ANRE.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X