Social

Salariile de la Garda Forestieră nasc invidia bugetarilor. „Pădurari” cu jeep în fața casei

Din acest an a început să funcționeze Garda Forestieră, înființată legal în partea a doua a anului trecut. Cei puțin peste 600 de angajați ai instituției sunt invidiați chiar de colegii lor de la alte instituții finanțate de la bugetul de stat. Motivul? Veniturile lunare ale funcționarilor care trebuie să apere pădurile.

Cel mai mic salariu lunar al unui angajat al Gărzii Forestiere, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, este de 2.317 lei, iar cel mai mare ajunge la 10.188 lei. Cei 617 angajați au unele dintre cele mai bune condiții de muncă din România. Pe lângă salariile mari, cu care se mai pot lăuda doar angajații de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), “pădurarii” de la Garda Forestieră beneficiază și de autoturisme de serviciu care pot fi parcate și în fața locuințelor proprii. Asta pentru a putea interveni în cazuri urgente de defrișări ilegale. La nivel teritorial există nou Gărzi forestiere, structuri regionale, în București, Brașov, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Suceava și Timișoara. Angajații acestei instituții vor supraveghea valorificarea cât mai bună a masei lemnoase și de oprire a tăierilor ilegale.

Invidia colegilor bugetari
Condițiile bune de muncă au atras invidia colegilor de la Garda Națională de Mediu, angajații instituției cerând în ultimele două săptâmâni echivalarea veniturilor cu cele de la Garda Forestieră. “Cele două structuri se află în subordinea Ministerului Mediului. La noi, salariile sunt de 2.000 de lei, dincolo se pleacă de la 4.000 de lei. Nu mai spun de alte avantaje”, susține un angajat al Gărzii de Mediu care afirmă că a solicitat conducerii să ceară la guvern condiții egale cu cele de la Garda Forestieră.

Mai exact, salariile nete de la Garda Națională de Mediu sunt: comisar general, funcția cea mai înaltă în instituție, 7365 de lei; director de cabinet – 4.185 de lei, șef serviciu – 4.337 de lei, comisar-șef 4.085 de lei, comusar III (debutant) – 1.914 lei; consilier – 2.960 de lei și șofer – 2041 de lei.

În schimb, la Garda Forestieră, veniturile lunare sunt: inspector-șef (funcția care asigură conducerea instituției) – 10.188 de lei; director – 10.188 de lei, șef serviciu – 8.728 de lei; șef de serviciu – 7.799; consilier debutat – 2.477 de lei; consilier superior – 5.639 de lei și muncitor – 2.530 de lei. În plus, aceştia vor primi un spor de risc şi o cotă parte din amenzile aplicate şi din suma obţinută prin valorificarea lemnului tăiat ilegal şi confiscate.

Garda Forestieră, scop
Conform datelor statistice, 9 milioane de metri cubi de masă lemnoasă sunt tăiate ilegal în fiecare an. Scopuil activității Gărzii de Mediu va fi să limiteze aceste cifre statistice și să apere pădurile din România.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X