Externe

Rusia, un nou atac la adresa Ucrainei. Moscova anunţă manevre militare la Marea Neagră

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina intră pe un nou teren minat. Ministerul rus de Externe a precizat joi că moartea unui militar rus în ciocniri armate la frontiera dintre Crimeea și Ucraina în cursul weekend-ului nu va rămâne fără consecințe, relatează Reuters.

Ministerul a precizat într-un comunicat că tentativele de a destabiliza situația din Crimeea vor eșua și a făcut apel la alte țări să facă presiune asupra Ucrainei pentru a se reține de la alți pași periculoși.

Rusia a anunțat anterior că un militar și un angajat al serviciului federal de securitate (FBS) au fost uciși în aceste ciocniri cu trupele ucrainene. La rândul ei, Ucraina neagă că aceste ciocniri ar fi avut loc.

Preşedintele rus a cerut sporirea măsurilor de securitate la graniţa Crimeei cu Ucraina după ce ieri a acuzat autorităţile de la Kiev că voiau să comită atacuri în peninsulă.

În plus, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat, după o întrunire a Consiliului de Securitate, că marina se va pregăti în Marea Neagră pentru eventuale atacuri subacvatice. De cealaltă parte, autorităţile ucrainene consideră ridicole supoziţiile lui Vladimir Putin şi văd în consolidarea prezenţei militare la frontieră un pretext pentru deschiderea unui nou front de luptă în sud, după cel din est.

„Preşedintele Putin a acuzat Ucraina că acţionează ostil la graniţa cu Crimeea şi că recurge la teroare în loc să găsească soluţii paşnice pentru conflict, ceea ce este absolut ridicol. Noi încă sperăm că acest conflict nu va trece la un alt nivel. Dar acum pare destul de posibil, din păcate”, a spus Volodimir Yelchenko, reprezentantul Ucrainei la ONU.

Posibilitatea deschiderii unui nou capitol al conflictului dintre Ucraina şi Rusia este anticipată şi la Kiev. Purtătorul de cuvânt al Statului Major a declarat că armata ucraineană are toate resursele pentru a apăra teritoriul naţional. Îngrijorările au apărut după declaraţiile făcute ieri de preşedintele rus. Vladimir Putin a declarat că au fost dejucate mai multe atacuri pe care Ucraina le plănuia în Crimeea. Serviciul rus de securitate a anunţat că în timpul intervenţiei au fost găsite 40 de kilograme de explozibil, muniţie şi arme.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X