Externe

Rusia și China, demonstrație de război în fața SUA în Marea Chinei de Sud

Rusia și China demarează luni ample manevre militare navale în Marea Chinei de Sud, în apropierea unei zone care este contestată de mai multe state riverane.

Distrugătoare, submarine, avioane, elicoptere ale forțelor navale și blindate amfibii din Rusia și China vor participa timp de opt zile la exercițiile militare din Marea Chinei de Sud, scrie Sputniknews.com.

Este o demonstrație de forță adresată atât statelor riverane, care revendică mai multe insule la concurență cu China, cât și SUA, care desfășoară frecvent nave de război în regiune în numele apărării libertății de navigație.

Tipurile de manevre nu lasă urme de îndoială asupra intențiilor. Exercițiile se vor concentra asupra simulării unor acțiuni comune de apărare aeriană, precum și „de preluare a controlului” asupra unor insule și recife, potrivit marinei chineze.

China revendică cea mai mare parte Mării Chinei de Sud și a construit acolo insule artificiale capabile să găzduiască infrastructuri militare.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis în luna iulie că Beijingul nu are niciun drept istoric din punct de vedere juridic să pretindă extinderea spațiului său maritim în disputa cu Filipinele.

China a contestat decizia, declarând-o „nulă și neavenită”. Beijingul a amenințat că va reacționa în mod „decisiv” în cazul în care alte țări vor adopta „măsuri provocatoare împotriva intereselor securității Chinei”.

Pentru Rusia, acesta este al doilea set de manevre militare în doar două săptămâni – după cele abia încheiate în Marea NEagră și Caspica.

Cooperarea militară dintre Moscova și Beijing s-a intensificat în ultimii ani. În 2015, cele două țări au organizat primele manevre comune în Marea NEagră și cea Mediterană. Anul acesta, în august, Rusia și China au mai participat la manevre navale și aeriene comune în largul Extremului Orient rus.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X