Externe

Rusia si-a mutat rachete nucleare in enclava Kaliningrad. Cum explica

Rusia a desfasurat rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, in enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc situat intre Lituania si Polonia, in cadrul unor exercitii de rutina care implica astfel de rachete pe teritoriul sau, a declarat sambata Ministerul rus al Apararii.

„Aceste rachete au fost desfasurate de mai multe ori (in regiunea Kaliningrad) si vor fi desfasurate ca parte a pregatirii militare a fortelor armate ruse”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, generalul Igor Konasenkov, intr-un comunicat citat de Reuters.

Un oficial american din domeniul informatiilor a declarat vineri ca Rusia a inceput sa transporte rachete Iskander-M, cu raza de actiune de 500 de kilometri, in regiunea Kaliningrad ceea ce, in opinia sa, „ar putea fi un gest politic – o demonstratie de forta – pentru a-si exprima nemultumirea fata de NATO”.

Igor Konasenkov a afirmat ca una dintre rachete a fost in mod deliberat expusa unui satelit spion american. „Nu a trebuit sa asteptam prea mult – partenerii nostri americani au confirmat prezenta acestora”, a mai spus el.

Lituania s-a declarat sambata ingrijorata de „exercitiile militare” in curs de desfasurare ale armatei ruse in enclava Kaliningrad care „prevad desfasurarea de rachete Iskander”.

„Rusia efectueaza exercitii militare in enclava Kaliningrad si scenariul lor prevede desfasurarea de sisteme de rachete Iskander si posibilitatea utilizarii lor”, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

Aceste rachete, care pot transporta focoase nucleare, pot atinge Berlinul din enclava ruseasca frontaliera Poloniei si Lituaniei, a mai spus el.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X