Social

Românii, obligaţi în mod abuziv să-şi ia detectoare de gaz

Coadă mare de pensionari pe la CAR-uri, pentru împrumuturi de toamnă. Printre nevoile oamenilor, una mai puţin obişnuită: ”Trebuie să cumpărăm contoare de gaz!”, spun pensionarii. În fapt, nu este vorba despre contoare, ci detectoare de gaz, care trebuie montate în toate apartamentele racordate la reţeaua de gaz, indiferent dacă au centrale sau nu.

În Dristor, Bucureşti, a început deja montarea, iar pe Aleea Circului, tot în Capitală, s-au pus hârtii de atenționare, încă din vară, că trebuie să se strângă câte 50 de lei în plus la întreținere/apartament pentru a achita aparatele care se vor monta ”la toamnă”. Un asemnea detector de gaz costă în jur de 400 de lei.

Această obligativitate rezultă cumva dintr-un ordin al Ministerului Energiei, completat de normele metodologice adoptat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în 2009. Pe scurt, normele spun că locuinţele care au geamuri termopan şi sunt racordate la reţeaua de gaz trebuie să fie dotate cu detectoare de gaz, chiar dacă nu au centrală proprie, ci doar un simplu aragaz în bucătărie. Şi, de aici, a început nebunia detectoarelor, adică cetăţenii au fost puşi la plată.

Montarea este obligatorie doar în anumite condiţii

Libertatea a cerut părerea ANRE privind acestă măsură şi a primit explicaţii foarte interesante. În primul rând Autoritatea atenţionează că înainte de a monta orice detector de gaz, trebuie ca expertul agreat de Autoritate să constate că în casa consumatorului rețeua și aparatul conectat la ea (aragazul) nu prezintă siguranță în exploatare. Altfel nu se montează nici un detector! Aceste teste nu s-au făcut nicăieri, oamenilor li s-a cerut banul şi pace bună.

Mai mult, ANRE atrage atenţia că în spaţiile în care instalaţiile racordate la reţea au fost proiectate, executate şi puse în funcţiune înainte de 2009 – şi nu s-a mai modificat nimic la ele -, nu se pot aplica retroactiv aceste norme. Cu alte cuvinte, montarea detectoarelor de gaze de-a valma este ilegală, iar majoritatea apartamentelor sunt în această situaţie.

Consumatorii vor da 400 de lei din patru în patru ani

În patru ani detectoarele de gaz expiră, iar consumatorii vor trebui să-și achiziționeze altele. Dacă înmulțim 400 de lei/aparat cu 8,4 milioane de locuinte, cât are România ne rezultă 3,3 miliarde lei, respectiv 750 de milioane de euro, câștigați de cineva din 4 în 4 ani! De asemnea, normativul spune: ”Detectorul automat de gaze poate fi achiziționat și de către clientul final”. Adică, detectorul poate fi cumpărat şi de consumatorul de gaz.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X