Social

Românii nu știu ce să facă în caz de seism major. Au luat-o la goană pe scări în timpul cutremurului

Cel mai recent cutremur pe care l-am trăit în noaptea de vineri spre sâmbătă scoate la iveală lipsa de educație în privința măsurilor pe care trebuie să le luăm în astfel de cazuri. Foarte mulți români au făcut gesturi care îi puteau costa viața, dacă seismul era mai puternic.

Considerat cel mai mare cutremur din ultimii șapte ani, seismul de vineri spre sâmbătă a fost precedat de multe replici, însă între autorități, de multă dezbatere pe televiziuni și de aceleași veșnice probleme ridicate de imobilele care stau să pice, dar nu interesează pe nimeni.

Altceva nu s-a văzut, poate mult mai important decât tot ce se discută zilele astea: reacțiile românilor din timpul cutremurului. Mărturiile gesturilor făcute de foarte multă lume sunt îngrijorătoare. Mulți au povestit că au fugit pe scări, sau cu liftul, din apartamente, în timpul cutremurului!

Greșelile pot fi fatale la un cutremur mai puternic, tocmai din cauza unor acțiuni greșite. ”Am luat o haină pe mine și am fugit”, a spus un bărbat din Roman. ”Piatra Neamț, etaj 7. Ne-a legănat destul de tare. Ne-a trezit pe noi și tot blocul. Liftul se auzea, dovadă că alții s-au speriat mai tare”, continuă șirul de mărturirisiri halucinante. ”București. Piața Kogălniceanu, etajul 7. Groaznic, credeam că nu mai apuc să ajung în stradă”, zice Anda. Acestea sunt doar câteva exemple care ar trebui să ne alarmeze că nu suntem pregătiți absolut deloc să facem față unor situații de calamitate.

Alții care nu s-au pripit în astfel de gesturi, au rămas în case, dar s-au transformat în reporteri de ocazie: ”Special am intrat pe net să văd dacă am visat sau a fost cutremur”, zice George.”Iași, etaj 7. Am dat share la video, 30 de secunde, cam așa a durat, în două reprize”, scrie pe Facebook Alexandru. Asta arată că tinerii sunt mai degrabă preocupați să surprindă un posibil dezastru, decât să se salveze.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X