Interne

Romanii cu credite in franci elvetieni, SALVATI de Parlament

Camera Deputaților a adoptat marți, cu unanimitate de voturi (248), proiectul de lege pentru reconversia creditelor în franci elvețieni. Legea le va permite românilor cu credite în franci elvețieni să returneze sumele împrumutate la cursul valutar de la valoarea semnării contractului cu banca.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. În comisiile de specialitate a fost eliminat luni plafonul de 250.000 de franci elvețieni.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

PNL și PSD au salutat adoptarea legii, prin vocile lui Liviu Dragnea și Daniel Zamfir. Potrivit lui Dragnea, contractele de credit nu nu sunt contracte oneste, ci o formă de sclavie. „Nu este o lege împotriva sistemului bancar. Este o lege care trebuie să repare o mare nedreptare. Băncile trebuie să-și regândească abordarea în relațiile cu clienții”, a mai declarat Dragnea, adăugând că instituțiile bancare și clienții trebuie să împartă riscul.

Pe de altă parte, prima reacție de la BNR a venit de la consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. „Nu aveam nicio îndoială că această lege va trece. Așteptăm să vedem care va fi parcursul ei. Inovarea ar trebui să se facă cu măsură”, a precizat acesta.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X