Social

Proiect: Ministerul Agriculturii va plăti până la 3.000 de lei pentru fermierii care îşi cumpără porci de rasă

Ministerul Agriculturii vrea să suporte 50% din costul achiziţionării de porci de rasă pură sau hibrizi pentru a creşte astfel producţia de carne din România. Fermierii ar putea primi până la 3.000 de lei pentru un vieruş de rasă pură sau hibrid.

Producătorii agricoli constituiţi ca PFA, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice care deţin atestat de producător sau crescătorii de porcine persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică vor putea beneficia de bani de la stat pentru a-şi cumpăra porci de reproducere de rasă pură sau hibrizi, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii.

Beneficiarii ar putea primi astfel un ajutor de minimis de maximum 3.000 lei/cap vieruș din rasă pură și/sau hibrid; maximum 1.100 lei/cap scrofiță din rasă pură şi maximum 600 lei/cap scrofiță hibridă. Cuantumul ajutorului de minimis reprezintă aproximativ 50% din valoarea de piață a animalelor de reproducție.

„Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activităţii sectorului de creştere a suinelor prin reorientarea exploatării acestora prin achiziția de rase specializate pentru producţia de carne și purcei. Prin achiziționarea de animale de reproducție din rase pure și/sau hibride se îmbunătățește valoarea genetică a animalelor pentru creşterea producţiei de carne, precum şi a calităţii acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, ponderea cea mai mare a efectivelor de suine din rase nespecializate se găsește în exploatații de dimensiuni mici unde se cresc animale din rase nespecializate care se caracterizează printr-o calitate genetică redusă.

Suinele din rase nespecializate se caracterizează printr-o calitate genetică redusă, atât din punct de vedere al prolificității, cât și a procentului de carne în carcasă, rezultatul acestora fiind scăderea drastică de purcei, implicit a producției de carne.

România avea la finele lui 2015 aproximativ 4,9 milioane de porci, trendul fiind unul negativ în ultimul deceniu. Ţara noastră este astfel dependentă de importuri, producţia internă neacoperind consumul.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X