Meteo

Prognoza meteo: ce fel de iarnă ne așteaptă în acest an

Încălzirea globală va continua să își pună amprenta asupra vremii în țara noastră, anunță Serviciul Britanic Meteorologic. După o vară călduroasă și secetoasă, ne așteaptă o iarnă blândă, iar primii fulgi de nea vor apărea la sfârșitul lunii decembrie, la munte.

Schimbarea climei, a cărei principală cauză o constituie creșterea concentrației gazelor cu efect de seră, se produce la nivel global. Ca principale efecte ale încălzirii globale, Centrul Internațional din Anglia numără: 11 dintre ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi raportat la perioada de după 1950, nivelul marii a crescut cu 1,8 mm/an pe perioada 1961-2003, cu 3,1 mm/an intre 1993 si 2003 si 0,17, iar până la sfârșitul secolului XXI temperatura aerului va crește cu 4 grade Celsius.

Singurele efecte pozitive s-ar traduce, îm România, prin creșterea temperaturii în munți, ceea ce va conduce la creșterea calității pășunilor alpine și a întinderii pădurilor montane pe verticală cu aproximativ 60 de metri. Însă aceste avantaje nu compensează efectele dăunătoare ale secetei, inundațiilor și furtunilor.

În ciuda încălzirii globale, potrivit raportului, clima României nu s-a schimbat, ci doar temperatura aerului. Avem în continuare climă temperat-continentală, dar cu accente continentale iarna și tropicale, vara.

În această iarnă vor fi cantități de precipitații apropiate de norme în majoritatea zonelor, local în centrul țării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub norme, respectiv sub 44,8/ mp. De asemenea, predominanța câmpului anti-ciclonic nu va permite avansul ciclonilor atlantici sau mediteraneeni către țara noastră.

Informația meteo pe termen lung este realizată de Centrul Internațional din Anglia, unde a fost dezvoltat, cu contribuții anuale provenite din toate țările, un supercomputer, și de unde fiecare țară primește informații despre evoluția vremii. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distributia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X