Curiozitati

Privește bine: el este ”Adonis”, cel mai bătrân locuitor al Europei! Are 1.075 ani!

Privește bine el este Adonis, cel mai bătrân locuitor al Europei are 1.075 ani!

Un pin ce crește în nordul Greciei este considerat a fi cel mai bătrân ”viețuitor” de pe continent, dacă ținem seama de fapul că are 1.075 ani de viață. Era doar un mic arbore atunci când Imperiul Bizantin se afla la apogeu ori când vikingii atingeau țărmul Mării Negre. ”Este incredibil cum un organism atât de mare și de complex a putut supraviețui atâta vreme într-un mediu atât de neospitalier”, spun specialiștii.

Lumea așa-l consideră: cel mai bătrân dintre europeni. Vorbim despre un pin din Balcani (Pinus heldreichii), arbore care crește în nordul Greciei, despre care se spune că are 1.075 ani! Așa, ca o curiozitate, era doar un mic copăcel atunci când Imperiul Bizantin se afla în plin apogeu. ”Etatea” sa îl transformă în cel mai vechi copac de pe ”Bătrânul Continent”, conform specialiștilor de la Univeristățile din Mainz (Germania), Stockholm (Suedia) și Arizona (SUA).

Botezat ”Adonis”, copacul este arborele cu cele mai multe inele detectate. Desigur, în Europa există mult mai multe exemplare milenare, unele atingând chiar 10.000 de ani, însă vorbim despre exemplare ”clonate”, care se reproduc asexuat din vreme în vreme, dar sunt – din punct de vedere genetic – identice și conectate la același sistem de rădăcini.

Suedezul Paul J. Krusic, cel care a condus echipa de specialiști, povestește: ”Cu ceva vreme în urmă am citit cîteva lucruri despre un copac milenar, din Grecia. Am ajuns la el, am luat mostre, am analizat. Trunchiul are diametrul de un metru, iar copacul dispune de 1.075 inele. În contextul teritoriului ostil, pe un pămînt pe care oamenii viețuiesc de mai bine de trei milenii, este incredibil cum de s-a dezvoltat”, spune specialistul.

Viața lui ”Adonis”
941 – este un mic copăcel. Bizanțul e în floare, vikingii ajung la Marea Neagră
1041 – ”Adonis” adună un secol de viață. ”Macbeth” devine rege al Scoției
1191 – Are 250 de ani. Oxfordul și Parisul au, deja, Universități. Bătaliile celei de-a Treia Cruciade
1441 – Jumătate de mileniu de viață. Imperiul Otoman cucerește Grecia. Primul Parlament suedez se naște
1691 – 750 de ani aniversați alături de Isaac Newton și ale sale legi asupra mișcării. Înghețata, cafeaua și ceaiul sunt introduse în Europa
1941 – La 1.000 de ani, ”Adonis” e în război, ocupat de Germania Nazistă, Italia și Bulgaria

Conform specialiștilor de la noi, în România un stejar este ”decanul de vârstă” al copacilor. Arborele se află în Mercheașa, județul Brașov, și are 900 de ani, lăudându-se cu o înălțime de 21 de metri și un diametru al trunchiului de 9,3 m.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X