Sanatate

Primele semne că ai probleme cu tiroida. Mergeţi de urgenţă la medic!

Slăbiciunea generală, constipaţia, lipsa de concentrare şi nervozitatea sunt simptome care, probabil, nu ne duc cu gândul că am putea avea probleme cu tiroida. Află din articolul nostru mai multe dintre modificările pe care le induc în organism dereglările glandei tiroide.

Tiroida este o glandă mică, de forma unui fluture, fiind situată în partea anterioară a gâtului. Pentru că este implicată în multe dintre funcţiile organismului, dereglările ei induc schimbări la nivelul multor organe, de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă.

Atunci când, din diverse cauze, tiroida nu mai secretă suficienţi hormoni, apar semnele hipotiroidismului. Această dereglare „leneveşte” metabolismul, care este controlat de hormonii tiroidieni. Hipotiroidismul poate fi cauzat şi de extirparea chirurgicală a glandei tiroide, de o boală autoimună (tiroidita cronică Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).

Printre simptomele hipotiroidismului se numără: intoleranţa la frig, iritabilitatea, căderea părului, pielea uscată, confuzia mentală, tulburările de memorie, constipaţia, crampele musculare, depresia, slăbiciunea, oboseala, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia (creşterea grăsimilor sangvine).

Diagnostic: Hipotiroidia se diagnostichează cu ajutorul unor analize hormonale (TSH, FT4), dozări de anticorpi şi ecografie tiroidiană.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X