Povestea mea

Povestea violonistului de la metrou

Într-o dimineață mohorâtă de toamnă în stația de metrou „L’enfant Plaza” din Washington DC și-a făcut apariția un tânăr violonist. Nu ieșea cu nimic în evidență în peisajul cotidian. Și-a scos vioara și a cântat șase piese de Bach, timp de aproximativ 45 de minute.

În tot acest timp, peste 1000 de oameni au trecut prin stație, în drumul lor spre serviciu. Abia după trei minute de cântat, un bărbat de vârstă mijlocie a observat că există un muzician în stație. S-a oprit doar pentru câteva secunde, apoi și-a continuat grăbit drumul.

Un minut mai târziu, violonistul a primit primii săi bani: o femeiea aruncat un dolar în suportul de la vioară, fără să se oprească, apoi și-a continuat drumul. După alte câteva minute, cineva s-a rezemat de un perete ca să îl asculte, dar în scurt timp s-a uitat la ceas și a plecat în grabă.

Cel care i-a acordat cea mai multă atenție a fost un băiețet de trei ani. Mama lui se grăbea, dar copilul s-a oprit să se uite la violonist. În cele din urmă, mama l-a tras pe cel mic de mână, iar copilul a continuat să meargă, întorcându-și tot timpul capul spre violonist.

În cele 45 de minute în care a cântat muzicianul, doar șase oameni s-au oprit și au rămas pentru o vreme să îl asculte. Aproximativ 20 i-au dat bani, dar au continuat să meargă în ritmul lor. În total, a adunat 32 de dolari. După ce a terminat de cântat, situația a rămas neschimbată. Nimeni nu a aplaudat, nu a existat nicio recunoaștere a talentului său.

Nimeni nu și-a dat seama că violonistul era, de fapt, Joshua Bell, unul dintre cei mai talentați muzicieni ai lumii. Nimeni nu și-a dat seama că vioara la care a cântat tânărul la metroul din Washington este un Stradivarius și valorează peste 3,5 milioane de dolari. Nimeni nu și-a dat seama că violonistul a cântat la metrou una dintre cele mai complicate piese scrise vreodată.

Cu doar două zile înainte de acest experiment, Joshua Bell a cântat la teatrul din Boston cu casa închisă, unde prețul mediu pentru un bilet era de 100 de dolari. Toți trecătorii din stația metroului din Washiongton au ratat una dintre cele mai excepționale interpretări muzicale din lume: unul dintre cei mai buni muzicieni moderni interpretând pe unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile – Johann Sebastian Bach. Un lucru care a scăpat tuturor celor grăbiți spre muncă.

Recitalul incognito al lui Joshua Bell a fost un experiment social organizat de cotidianul Washington Post cu scopul de a detecta prioritățile oamenilor, percepțiile și gusturile lor.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X