Social

Povestea lui Peter, un irlandez care a renuntat la tara lui din dragoste pentru Maramures. In ce si-a investit economiile

Stabilit de 20 de ani in Romania, un irlandez a ajuns sa iubeasca atat de mult Maramuresul incat si-a investit toate economiile in promovarea satelor traditionale.

A renuntat la munca bine platita din publicitate si a pus pe picioare un festival dedicat mestesugurilor si bucatelor traditionale. Se numeste „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” si aduna an de an mii de oameni.

Peter Hurley a ajuns pentru prima data in Romania in 1994. Cand a descoperit Maramuresul, irlandezul si-a zis ca aceasta zona minunata merita sa fie cunoscuta de toata lumea.

Peter Hurley: „Este o tara incredibila, de aceea m-am decis sa fac tot ce pot si sa arat ca e foarte important pentru noi toti. Aprope jumatate de viata locuiesc in Romania, e cumva acasa. Cea mai mare provocare e sa consolidam Romania rurala, ca cei care se nasc aici sa ramana si sa aiba un trai decent.”

Astfel, 63 de sate din Tara Maramuresului s-au alaturat demersului sau. Timp de o saptamana, vor fi organizate excursii cu caruta si drumetii de-a lungul potecilor vechi. Cel mai popular este drumul spre „Cimitirul Vesel din Sapanta”, o minune rurala, faimoasa pentru crucile mormintelor viu colorate si picturile naive reprezentand scene din viata celor inmormantati aici. Turistii vor vizita si mesteri locali, celebri pentru sculptura maramureseana.

Petru Codrea, sculptor: „Turistii sunt dornici sa invete taina lemnului. Chiar le-am zis ca vom face niste lazi de zestre in miniatura si fiecare va realiza cate una si va pleca cu ea acasa, acum le-am dat sa faca ceva mai usor.”
Turistii care ajung in zona sunt impresionati de peisajele de poveste, dar si de ospitalitatea localnicilor si bucatele traditionale.

Melanie a venit cu trupa ei tocmai din Germania, sa-si gaseasca inspiratia in Maramures. Acum invata sa cante la vioara muzica traditionala din aceasta zona.

Acum patru ani, Peter a plecat de la Sapanta, pe jos, pana la Bucuresti, 650 de kilometri. A fost modul lui original de a atrage atentia asupra comorilor turistice ale Romaniei, de multe ori neglijate de autoritati.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X