Interne

PMB va oferi 500 de lei lunar pentru chiria studenților care oferă ajutor pensionarilor

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, că studenții care locuiesc în gazdă la persoane vârstnice și le ajută pe acestea să procure hrană și medicamente, dar și cei care oferă meditații unor elevi vor putea beneficia de o sumă de 500 de lei din partea Primăriei în vederea achitării chiriei.

Ea a făcut aceste precizări în contextul în care consilierii generali ai Capitalei au aprobat o hotărâre privind implementarea programului „Parteneriat între generații în Municipiul București”, în baza căruia primarul general va desemna componența unei comisii care va pregăti cadrul juridic necesar aplicării acestor măsuri. Comisia va fi formată din cinci sau șapte membri.

„Există două paliere ale acestui proiect de hotărâre, deci două posibilități prin care studenții aplicanți pot să beneficieze de această bursă din partea municipalității. Primul palier se referă la relația dintre student și un cetățean senior la care locuiește în gazdă, sub confirmarea acestui cetățean senior că studentul îl ajută în procurarea de medicamente, de alimente de strictă necesitate, precum și o dată pe săptămână — ajutor pentru deplasarea la o activitate, la prieteni sau la un spectacol. (…) Cel de-al doilea palier se referă la relația dintre student și o familie care are copii elevi, dar care nu are posibilitatea unor cursuri sau unei pregătiri suplimentare față de ceea ce se predă la școală. Studentul va primi această bursă din partea Primăriei dacă va prezenta acest acord, cu semnătură, confirmarea din partea familiei că a predat acele ore de două ori pe săptămână, câte două ore”, a explicat edilul general.

Gabriela Firea a menționat că poate fi vorba de predarea unor meditații privind limbi străine, limba română, matematică, IT, dar și alte discipline. Formularul tip pentru studenții interesați de acest program se va găsi pe internet.

Edilul general a adăugat că propunerea a venit din partea mai multor asociații studențești, dar și că bugetul total destinat acestui program va putea fi estimat abia după evaluarea tuturor aplicanților. Programul va fi derulat prin Centrul Comunitar de Servicii Integrate pentru Tineret al Municipiului București. În Capitală există 170.353 de studenți, dintre care 130.475 urmează cursurile unei facultăți de stat, a mai precizat Gabriela Firea.

Ea a anunțat, totodată, că în perioada următoare va prezenta un proiect de hotărâre în baza căruia studenții să poată beneficia de o bursă pentru participarea la cursuri de formare profesională, fără ca acest lucru să fie condiționat de o prestație socială.

Matei Țugui, consilier general USB, a propus un amendament în baza căruia atribuțiile comisiei, planul și calendarul de acțiuni ar urma să fie aprobate prin hotărâre de CGMB, iar această comisie va informa lunar CGMB privind stadiul implementării și rezultatele programului. Amendamentul, susținut și de PNL, a fost respins.

Rogin Marius, consilier PNL, a apreciat că ar trebui să existe o serie de criterii restrictive în ce privește beneficiarii programului, exprimând temerea că ar putea exista persoane care vor profita de o astfel de formă de ajutor social. Primarul general a declarat că Primăria va avea relație o directă cu toate facultățile pentru confirmări privind situația școlară a beneficiarilor.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X