Curiozitati

„Peştele lui Isus”. De ce îşi pun şoferii acest desen pe maşină

Mulţi dintre noi au observat în trafic maşini care au pe spate ca emblemă simbolul unui peşte, însă puţini ştiu ce înseamnă asta.

Desenul respectiv se numeşte „peştele lui Isus”, fiind un acronim ( o prescurtare formată din componentele iniţiale într-o frază sau un cuvânt) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul). Acest simbol pleacă de la evanghelia după Luca, Matei şi Ioan, din Biblie, în care Isus a folosit doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5000 de persoane. O altă interpretare ar fi cuvintele lui Isus, care spunea: „Veniţi după mine, şi vă voi face pescari de oameni”.

Simbolul peştelui mai apare şi la alte culturi vechi, păgâne. Apare şi la egipteni împreună cu Osiris (zeul vieţii de apoi), fiind simbolul fertilităţii zeiţei Isis (zeiţa magiei şi a vieţii, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale şi fidelităţii femeii faţă de soţ). În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forţa vitală. Deoarece depune foarte multe icre, peştele este simbol al fecundităţii.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X