Social

Pensiile ar putea crește cu 23% de la 1 ianuarie 2017

Pensiile ar putea crește de la 1 ianuarie 2017, conform unui proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari și adoptat de Comisia de Muncă din Senat.

Conform proiectului, punctul de pensie va fi de 40% din salariul mediu brut la 1 ianuarie 2017 și va ajunge la 45% din salariul mediu brut la 1 iulie 2017.

Cu cât ar putea crește punctul de pensie
În prezent, punctul de pensie este de 871,7 lei. Legea în vigoare spune că punctul de pensie se modifică astfel încât să compenseze 100% din rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, conform Digi 24.

Ținând cont de faptul că salariul mediu brut pe țară a fost în ianuarie 2016 de 2.688 lei, punctul de pensie ar trebui să fie de 1.075,2 lei, adică mai mare cu 23% decât este în prezent.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel și avizat favorabil de Consiliul Economic și Social.

Guvernul a anunțat că nu susține o astfel de măsură, care ar avea consecințe asupra cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale și asupra deficitului bugetar. Printre riscuri, Guvernul a menționat și fenomenul numit „capcana pensiei”, cu referire la angajații care vor prefera să iasă la pensie anticipat, în loc să rămână pe piața muncii.

După votul din plenul Senatului, proiectul va ajunge la Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X