Externe

O boală care ucide în doar trei săptămâni se răspândeşte în Europa

O boală transmisă de căpuşe, care omoară chiar şi peste 30% din persoanele infestate, a început să se răspândească în vestul Europei, scrie sciencealert.com. Bolnavii prezintă febră puternică, vomă, sângerări nazale şi pot muri în mai puţin de trei săptămâni.

„Grupurile care sunt expuse riscului sunt crescătorii de animale şi vânătorii care sunt frecvent în contact cu animalele. Aceştia pot intra în contact cu căpuşele. Strivindu-le permit pătrunderea virusului în piele,” a declarat Herve Zeller, membru al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Boala este cunoscută cu denumirea de febra hemoragică de Crimeea-Congo (FHCC)şi în mare parte este transmisă de muşcătura căpuşei de genul Hyalomma, care trăieşte pe animalele din Asia, Europa şi Africa. Din fericire pentru animale rareori prezintă simptome după ce sunt infectate, însă în cazul oamenilor aceştia prezintă simptome precum febră puternică, vomă, sângerări nazale şi scaun negru. În mai puţin de trei săptămâni, 30% dintre pacienţii infectaţi, mor, scrie siteul descopera.ro.

Până acum, doar două persoane au fost infectate, dintre care una din Spania, care a şi decedat între timp. ECDC îi avertizează pe locuitori, turişti şi agricultori să evite contactul cu căpuşele şi cu animalele infectate.

Deocamdată, nu există vaccin împotriva FHCC fiind în mare parte transmis de muşcătura căpuşei, însă poate fi răpândită şi de fluidele animalelor înfectate, muncitorii de la abator fiind expuşi constant riscului din cauza manipulării cărnii. Numai anul acesta au murit 20 de persoane infectate cu FHCC în Pakistan.

În timp ce boala este endemică în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu şi Asia, aceasta este prima dovadă a existenţei în zona vestică a Europei.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X