Externe

Noua gafa a coalitiei antijihadiste in Irak: a ucis din greseala, intr-un atac, 21 de combatanti proguvernamentali

Coalitia impotriva gruparii Statul Islamic a ucis – probabil din eroare – combatanti sunniti aliati ai fortelor guvernamentale irakiene in bombardamente efectuate miercuri in apropiere de Mosul, potrivit unui responsabil american, citat de AFP.

Acesta nu a precizat numarul combatantilor ucisi, dar – potrivit unor oficiali irakieni – ar fi vorba de 21 de combatanti ai triburilor sunnite aliate fortelor guvernamentale irakiene.

Incidentul s-a produs in apropiere de Qayyarah, la sud de Mosul, bastionul jihadist asupra carora fortele irakiene, ajutate de coalitie, se pregatesc sa-si lanseze asaltul.

Cu doua saptamani in urma, coalitia recunoscuse ca a comis o eroare de tinta in Siria in cursul unui bombardament in care si-au pierdut viata circa 90 de militari proguvernamentali sirieni, cu care coalitia nu este in razboi.

Potrivit unui comunicat al comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (Centcom), va urma o „ancheta comuna” a fortelor irakiene si a coalitiei pentru a se stabili ceea ce s-a petrecut.

Bombardamentele erau „coordonate” de guvernul irakian, in sprijinul fortelor irakiene, „care au cerut lovitura”, a dezvaluit comandamentul american.

Atacul viza „o cladire utilizata de gruparea Statul Islamic”, de unde jihadistii „trageau asupra fortelor irakiene”, mai precizeaza comunicatul.

Seicul Nazhan Sakhr al-Lihaybi, comandantul celor 21 de combatanti ucisi, a indicat ca acestia fusesera bombardati in momentul in care se regrupau dupa ce respinsesera un atac al Statului Islamic.

Ministrul irakian al agriculturii, Falah Hassan Zeidane, provenit dintr-un trib din regiunea Qayyarah, a confirmat de asemenea bilantul de 21 de combatanti ucisi.

Bombardamentul a intervenit tocmai cand fortele proguvernamentale se pregatesc sa lanseze o ofensiva de anvergura pentru a cuceri Mosul de la jihadisti.

Autoritatile irakiene nu au anuntat inca data precisa pentru inceperea operatiunii, dar mai multi responsabili occidentali au evocat luna octombrie.

Premierul irakian Haider al-Abadi a promis marti locuitorilor din Mosul ca victoria este „aproape”.

In urma unei ofensive fulgeratoare in 2014, Statul Islamic a cucerit mai multe regiuni la nord si vest de Bagdad, facand din Mosul, al doilea oras ca marime al tarii, principalul sau bastion in Irak.

Fortele irakiene, cu sprijinul coalitiei internationale, au recucerit de atunci de la jihadisti numeroase regiuni.
Generalul canadian David Anderson, unul dintre responsabilii coalitiei la Bagdad, a estimat miercuri ca ar necesar un efectiv de 30.000 pana la 40.000 de oameni pentru a pastra sub control Mosul dupa ce orasul va fi recucerit. „Suntem pe cale de a finaliza planurile” pentru recucerirea orasului, a spus el.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X