Interne

Negocierile Canadei pe acordul UE au eșuat. Suspendarea vizelor pentru români, în pericol

Președintele României Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, Belgia, a anunțat renunțarea la vizele pentru Canada de la 1 decembrie 2017, în urma unui acord cu oficialii canadieni.

UPDATE: Vești despre o răsturnare de situație vin de la Bruxelles. Negocierile Canadei pe acordul UE au eșuat, iar suspendarea vizelor pentru români ar putea fi amânată. Ottawa condiționa ridicarea vizelor penru români și bulgari pentru semnarea acordului.

Neînțelegerile au venit în contextul în care, după ce Klaus Iohannis a anunțat vineri dimineața că nu mai are niciun fel de obiecțiuni împotriva acordului CETA, după ce Canada a acceptat să renunțe vizele pentru români, singura țară membră UE care mai blochează acordul CETA este Belgia din cauza regiunii belgiene francofonă Valonia, care este nemulţumită de implicaţiile comerciale ale acordului.

Valonia susține că acordul economic CETA reprezintă o amenințare pentru agricultori și pentru standardelor de bunăstare, fiind singura regiune care blochează semnarea acestui tratat.

Potrivit acestuia, de la 1 decembrie 2017, toți românii pot intra pe teritoriul candian fără vize,în timp ce cei care au mai călătorit în Canada pot beneficia de acest acord de la 1 mai 2017.

„Am o veste bună în aceasta dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. Deci România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de acordul comercial cu Canada ”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis participă la summitului UE de la Bruxelles unde se negociază Acordul Economic si Comercial Global între UE și Canada (CETA).

Președintele declarase miercuri că România blochează acordul UE cu Canada chiar din cauza problemei vizelor, iar în cazul în care se va ajunge la o înțelegere rezonabilă cu oficialii de la Ottawa în privința aceasta, își va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

„Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români și, dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord”, a declarat Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că este important ca România să aibă o liberalizare completă a vizelor în termeni rezonabili.

„Înțelegere rezonabilă înseamnă o înțelegere pentru liberalizarea vizelor, într-un timp cu termen rezonabil și fără condiții inacceptabile pentru noi. Aceste chestiuni fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc în acest moment să intru în detalii. Pentru noi este important să fie 2017, nu 2018, 2019 sau altceva. Pentru noi este important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”, a mai spus miercuri șeful statului.

Doar Belgia mai are obiecții în privința acordului comercial
Doar Belgia mai are, în acest moment, obiecții în privința acordului comercial. Mai exact, regiunea belgiană francofonă Valonia, care este nemulţumită de implicaţiile comerciale ale acordului.

Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a Guvernului său. Cabinetul a recunoscut îmbunătăţirile aduse acordului, dar consideră că nu sunt suficiente şi că are nevoie de mai mult timp de reflecţie.

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X