Eveniment

NASA a pierdut orice contact cu o nava spatiala acum 2 ani! Ce s-a intamplat duminica

Agentia Spatiala a restabilit contactul!

La 2 ani de cand a pierdut orice contact cu nava spatiala STEREO-B, NASA a anuntat ca a restabilit contactul duminica! Agentia Spatiala a reusit sa prinda un semnal al vehicului folosind Deep Space Network (DSN), o retea internationala de antene de dimensiuni mari folosite pentru comunicarea cu navele spatiale.

STEREO-B este una dintre cele 2 nave spatiale ce alcatuiesc Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO). Obiectivul lor era de a studia Soarele si de a intelege mai bine comportamentul acestuia.

Pentru studiul Soarelui, NASA a lansat STEREO-A si STEREO-B in 2006. Cele 2 nave spatiale au fost inserate in orbitele heliocentrice – STEREO-A a fost pozitionat intre Soare si Terra, in timp ce STEREO-B a fost plasat in „spatele” Soarelui.

STEREO-B a fost offline timp de 2 ani dupa ce NASA a resetat intentionat nava in 2014. Inainte de resetare, atat STEREO-A, cat si STEREO-B ajunsesera in parea indepartata a Soarelui ceea ce facea comunicarea mai dificila, navele trebuind sa-si plasezele mai aproape de Soare ceea ce crestea pericolul supra-incalzirii. Asa ca NASA a decis ca antenele sa fie departate de Soare si nava sa intre in safe mode timp de un an. STEREO-B nu a trimis inapoi semnale spre Terra dupa expirarea anului, spre deosebire de STEREO-A. Asta pana duminica la ora 6.27PM ET.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X