Actualitate

Mesajul lui Trump din campanie pentru România: „Felicitări, de acum vă veţi apăra singuri”

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale pe care tocmai le-a câştigat, preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că membrii NATO trebuie să contribuie cu mai mulţi bani la apărarea Europei, iar în caz contrar America s-ar putea retrage din Alianţă.

„Dacă nu putem fi remuneraţi cum se cuvine pentru costul uriaş al armatei noastre care protejează alte ţări, atunci da, aş fi pregătit să le spun acelor ţări «Felicitări, de acum vă veţi apăra singuri»” – Donald Trump, 20 iulie, interviu pentru New York Times.

Trump s-a arătat de părere că NATO este depăşită şi ar trebui să nu îşi mai focuseze eforturile pe descurajarea expansiunii influenţei ruseşti, ci pe combaterea terorismului şi pe problema migraţiei.

Donald Trump a fost, de-a lungul campaniei, un critic aspru al Uniunii Europene, felicitând Marea Britanie pentru rezultatul referendumului din 23 iunie privind Brexitul. Trump a criticat şi politica unor state UE de a primi în masă refugiaţi din Siria şi Orientul Mijlociu.

„Am spus că Bruxellesul este un iad şi, iată, atacul a avut loc la Bruxelles”, spunea Trump în 27 martie la ABC, la câteva zile după atacurile teroriste de la aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maalbeek din Bruxelles.

Trump a criticat dur liderii europeni pentru că nu au luat măsuri pentru stăvilirea influxului de „terorişti”, luând în vizor în principal Franţa şi Belgia. De remarcat şi faptul că Trump a criticat restricţiile privind deţinerea de arme de foc personale în statele UE, el considerând că civilii s-ar fi putut astfel apăra în timpul atacurilor teroriste.

Dacă ideile promovate în campanie vor fi puse în practică, politica externă a Statelor Unite în mandatul lui Trump va fi focusată în principal combaterea grupărilor teroriste islamiste şi exercitarea unui control mai strict asupra migraţiei.

În privinţa Rusiei, Trump a promovat, în timpul campaniei, detensionarea relaţiilor şi chiar crearea unui parteneriat cu vechiul rival din est.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X