Social

Medicul i-a spus că transplantul o costă 100.000 de euro, deşi se face gratuit în România

Chinurile prin trec pacientii romani care sufera de diverse forme de cancer pana sa ajunga la tratamentul corect depaseste cu siguranta situatia din orice alt sistem de sanatate din Uniunea Europeana. Iar marea problema este ca orgoliile si lipsa de informare a unor medici risca sa duca la tragedii ce pot fi cu usurinta evitate.

Un exemplu de pacient care a reusit sa razbata este Alina. Are doar 33 de ani si a fost diagnosticata cu leucemie in 2011, la Craiova.

A aflat de la o prietena despre transplantul de celule stem
Initial, credea ca are o raceala ceva mai serioasa, nimic important. Facuse curatenie generala si de la asta se simtea atat de ametita si fara putere. Poate o trasese si curentul, poate luase si vreun virus – tanara avea tot felul de scenarii in minte. S-a dus la spital mai mult la insistentele rudelor, dar la analize mai amanuntite s-a dovedit ca lucrurile stateau mult mai rau.

Medicii i-au spus fara menajamente ca sufera de o forma de leucemie (limfoblastica) si ca trebuie sa inceapa tratamentul imediat, ceea ce a si facut.

Despre posibilitatea transplantului de celule stem in cazul pacientilor cu forma ei de leucemie a aflat de la o prietena. Alina l-a intrebat pe medicul din Craiova despre acest tratament si acesta i-a spus ca este foarte costisitor, 100.000 de euro, si ca nu se face nicaieri gratis.

A avut insa inspiratia sa mai caute si alte pareri, asa ca, pentru o a doua opinie, tanara a venit la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, la doamna doctor Alina Tanase. Medicul i-a vorbit inclusiv despre posibilitatea transplantului cu celule stem care se face gratuit in Romania, chiar in institutul din Bucuresti.

Salvata cu celule stem de la un donator neinrudit
Pentru ca nu a avut in familie donatori, sansa ei a fost un donator neinrudit. Pe 4 iulie 2012 i s-a facut procedura de injectare a celulelor de la donatorul neinrudit si lucrurile au functionat foarte bine. Alina venea la controale periodice, initial o data la trei luni, apoi o data la sase.

La unul dintre aceste controale, in ianuarie 2015, lucrurile nu au mai stat asa de bine ca de obicei: medicii au constatat o recadere. Dar, pentru ca a venit la timp, dupa doar doua saptamani de tratament, a inceput sa se simta mult mai bine, iar analizele i-au confirmat starea mult imbunatatita.

In momentul de fata, Alina a reintrat in rutina controalelor periodice si lucrurile par ca au revenit la normal.

Pentru a veni in sprijinul pacientilor care trec prin asemenea situatii si care au nevoie de cat mai multe informatii despre tipul de cancer de care sufera, Daruieste Viata va avea in curand pe site o sectiune unde pacientii vor gasi informatii esentiale despre 16 tipuri de cancer foarte des intalnite.

Pana atunci, aveti mai jos cateva detalii despre aceasta boala. Leucemia este un tip de cancer al sangelui. Exista mai multe forme de leucemie, in functie de tipul de celule sanguine afectate. Termenul „acut” descrie o progresie rapida, iar „mieloid” se refera la originea din celulele mieloide tinere. Celulele mieloide tinere devin, in mod normal, celule mature rosii, albe sau trombocite. In leucemia acuta mieloida, maduva osoasa produce prea multe celule sanguine imature, care nu se transforma in celule mature. Trombocitele joaca un rol esential in oprirea sangerarilor, iar celulele rosii sunt importante in livrarea oxigenului catre toate celulele din corp.

Productia excesiva a celulelor mieloide imature (blasti) in maduva osoasa impiedica, in final, formarea normala a celulelor rosii, ceea ce duce la anemie, si la scaderea productiei de trombocite (trombocitopenie). Pacientii cu LAM se prezinta la medic din cauza aparitiei sangerarilor, a echimozelor (provocate de numarul scazut de trombocite) sau pentru ca nu au energie si sunt obositi din cauza anemiei. Fara suficiente celule albe care sa functioneze normal, sistemul imunitar devine mai slab si susceptibil la infectii. Alte simptome includ febra, respiratia dificila si durerile osoase. La diagnosticare, in cele mai multe cazuri, pacientii au un numar crescut de celule albe.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X