Externe

Marea Britanie va avea un nou comisar european, care va conduce lupta impotriva terorismului. Pe cine a numit Juncker

In ciuda Brexitului, Londra va avea totusi un reprezentant in Comisia Europeana, dupa ce Jonathan Hill a demisionat luna trecuta.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si-a anuntat intentia la 2 august 2016, de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate, insarcinat cu lupta impotriva terorismului si a crimei organizate, inlocuindu-l pe precedentul comisar britanic, Jonathan Hill, care a demisionat dupa votul in favoarea Brexit din 23 iunie.

Potrivit art. 246, subparagraful 2 din Tratatul privind functionarea UE, noul comisar de nationalitate britanica este numit de catre Consiliul UE, de comun acord cu presedintele Comisiei, dupa consultarea Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat al CE, presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va trimite in cursul zilei de 2 august 2016 o scrisoare presedintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, prin care il informeaza de intentia de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate. Aceasta scrisoare este, de asemenea, trimisa in copie si premierului slovac, Robert Fico, care detine in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE.

Din momentul in care Consiliul UE consulta formal PE, Sir Julian King va avea statutul de comisar-desemnat. Inainte de numirea sa de catre Consiliu, de comun acord cu presedintele Comisiei, comisarul propus nu va putea lua parte la reuniunile comisiei.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X