Actualitate

Lovitura pentru gigantul Apple. Comisia Europeana a decis ca trebuie sa ii plateasca Irlandei 13 miliarde de dolari

Comisia Europeana a cerut marti Irlandei sa incaseze 13 miliarde de euro de la Apple, considerand ca gigantul american a beneficiat ilegal de facilitati fiscale, relateaza agentia EFE.

„Statele membre nu pot oferi facilitati fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigatia Comisiei a ajuns la concluzia ca Irlanda a acordat Apple facilitati fiscale ilegale, care au permis acestei companii sa plateasca taxe semnificativ mai mici decat alte companii timp de mai multi ani. Gratie acestui tratament preferential, Apple a platit in realitate un profit pe companii care a scazut de la 1% pentru profiturile sale europene in 2003 pana la 0,005% in 2014”, a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Executivul comunitar a precizat ca, in urma unei investigatii demarate in luna iunie 2014, s-a descoperit faptul ca profiturile din vanzarile realizate de subsidiarele Apple Sales International si Apple Operations Europe, companii cu sediul in Irlanda, erau alocate „intr-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economica”. Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple in Europa erau alocate unor „head offices” care existau doar pe hartie si care nu plateau taxe nicaieri. In concluzie, CE a cerut Irlandei sa recupereze de la Apple impozite neplatite pentru perioada 2003-2014.

In replica, Irlanda a anuntat ca intentioneaza sa faca recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan, a subliniat ca pozitia autoritatilor de la Dublin este in continuare aceea ca Irlanda nu a acordat un tratament preferential Apple si nici nu a acordat ajutoare de stat. „Decizia CE nu imi lasa alta optiune decat sa cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apara integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscala companiilor si a contesta uzurparea de catre prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competentei suverane a statelor membre in domeniul taxelor”, a declarat Michael Noonan.

Taxele sunt un domeniu care tine de competenta statelor membre UE insa Comisia considera ca poate interveni acolo unde facilitatile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeana a ordonat Olandei si Luxemburgului sa recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat si grupul american Starbucks.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X