Actualitate

Lege pentru femeile care alăpteaza în public. Ce presupune legea lui Raețchi

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi are în lucru o lege referitoare la femeile care alăptează în public. Liberalul spune că proiectul de lege urmărește protejarea dreptului femeilor de a alăpta în spații publice și cei care încalcă acest drept vor fi amendați.

Într-un comunicat de presă, Ovidiu Raețchi transmite că ”Lansez în dezbatere publică și voi depune un proiect de lege care protejează dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice. Cazurile în care mamele sunt obligate să părăsească aceste spaţii pentru a-și alăpta copilul vor fi considerate discriminare și vor fi sancționate cu amendă”.

Raeţchi susține că a inițiat această lege deoarece au existat cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii pentru că îşi alăptau copilul. Deputatul spune că o astfel de lege există în Marea Britanie de mai bine de 7 ani, dar şi în alte state precum Franţa, Spania sau Islanda. Potrivit acestuia, obiectivul principal este acela de a împiedica un comportament discriminatoriu.

”Durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum și periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social și profesional mama. De asemenea, alternativa oferită mamelor care sunt nevoite să își alăpteze copiii („mergeți la toaletă”) este, în mod evident, total inadecvată”, se arată în comunicatul de presă.

În prezent, legea din România permite alăptatul în public, dar au apărut incidente de gen și deputatul spune că ”este corect să stipulăm clar în lege faptul că interzicerea alăptării reprezintă un abuz, o discriminare. Vom institui o amendă în acest sens”.

“Am văzut mai multe comentarii care vorbesc despre „decență” în cazul alăptatului în public. Totuși, indiferent care ar fi poziția noastră estetică sau etică pe aceasta temă, nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrană și sănătate”, mai transmite Raețchi.

Legea aparţine, în fapt, unui grup de inițiativă din care face parte si Miruna Ioani, autoarea blogului www.siblondelegandesc.ro, care a iniţiat şi o petiţie online în acest sens şi care a strâns mai bine de 8.500 de semnături.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X