Interne

Laura Codruța Kovesi: „Nu am plagiat”. Șefa DNA a publicat pagini din teza de doctorat pe site-ul Ministerului Public

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, marţi seară, printr-un comunicat, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate. Totodată, ea a publicat pe site-ul Ministerului Public pasaje din lucrare.

Laura Codruța Kovesi a publicat pe site-ul Ministerului Public câteva pagini din teza ei de doctorat, pentru a susține faptul că nu și-a plagiat lucrarea.

Explicațiile șefei DNA

Ca orice teza de doctorat, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate că bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate că un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor.
Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut. Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere, chiar şi privind numele unor autori.
Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul.

Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii stiintifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate că sursă bibliografică.
Spre exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii cu titlul Traficul de fiinţe umane. Infractori, victima, infracţiune. – despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 şi 290.
Pe de altă parte, în situaţiile în care acelaşi citat al unui autor se regăseşte atât în teza de doctorat cât şi în altă lucrare, a fost citat doar autorul iniţial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor ştiinţifice.
Unele paragrafe indicate în articol, prezentate că fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii ale infracţiunilor care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori evoluţii ale infracţionalităţii prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.
Articolul încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare din ultima perioada şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară.
Comunicatul a fost transmis ca reacție la autodenunțul deputatului Sebastian Ghiță, în care arată că el şi mai mulţi demnitari au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

De asemenea, Laura Codruța Kovesi a cerut Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) apărarea reputației profesionale.

Kovesi a precizat că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

„În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip”, spune Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi mai spune că „afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor”.

Copyright © 2017 StirileRNL.ro

To Top
error:
x
Da-ne un like daca ti-a placut articolul!Ai dat deja like? Poti inchide asta apasand X